Sapiens Medya

Yıldızlar: Uzayın Fenerleri Hakkında Temel Bilgiler

“Yıldızlar: Uzayın Fenerleri Hakkında Temel Bilgiler” adlı yazımıza hoş geldiniz. Her şeyden önce bu yazımızda yıldızların yaşam döngüsü ve sınıflandırılmaları hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Üstelik bizim sistemimizin yıldızı olan Güneş’i daha yakından tanıyacaksınız. Başlamadan önce hatırlatalım: Hepimiz birer yıldız tozuyuz! Keyifli okumalar…

Daha fazla bu tarz içerik için Astronomi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Yıldızlar Hakkında Temel Bilgiler

Yıldız Nedir?

Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, kütle çekimleri sayesinde bir arada tutulan, karanlık uzayda ışık saçan, maddenin plazma halindeki astronomik gök cisimleridir.

Yıldızlar Niçin Parlar?

Parlamalarının sebebi, çekirdeklerinde meydana gelen çekirdek kaynaşması (füzyon) tepkimelerinde ortaya çıkan nükleer enerjinin yıldızın içinden geçtikten sonra dış uzaya radyasyon (ışınım) ile yayılmasıdır.

Peki, Güneşimiz neden diğer yıldızlar gibi geceleri parlamaz?

Cevabı aslında oldukça basit. Gece berrak gökyüzüne baktığınızda ışıldayan noktalar görürsünüz. Bu hareketli ışıklar aslında çok uzaktaki Güneş’ten geliyor. Işık ışınları, engellenmeden uzayın derinliklerinde ilerliyor, ta ki Dünya’nın atmosferi ile karşılaşana kadar. Ancak ışınlar atmosferin farklı ısı seviyelerindeki tabakalarından geçerken kırılıyor.

Bu olaydan dolayı ayrıca atmosferi geçemeyen ışınlar; sıcak asfaltta olduğu gibi titriyor ve gözlem sırasında düz, net görüntü sağlanmasını engelliyor. Çünkü bu türbülanslar ışığın yönünü değiştiriyor. Gök bilimciler de özel lazer teknolojileri ile bu parıldamayı kaldırıyor. Sadece bu yöntemle yeryüzünden uzayı net görmek mümkün olabiliyor. Gündüzleri diğer yıldızları görememizin nedeni ise Güneş’in aşırı parlaklığı.

Yıldızlar Nasıl Oluşur?

Yıldızlar, “nebula” olarak adlandırılan toz ve gaz bulutlarından oluşur. Yolculukları astronomik gaz ve toz bulutlarının kütle çekimi nedeniyle kendi üzerine çökmesiyle başlar. Çekirdeklerindeki nükleer etkileşimler, yıldızlara uzun yıllar yetecek kadar parlayabileceği bir yaşamı bu bölgeden elde eder. Diğer taraftan; bir yıldızın yaşamına başladığı kütle miktarı ve boyutu onun evrimini anlamada önemlidir ve yaşam süresi bu değere önemli ölçüde bağlıdır.

Yıldızlar, Helix Nebulası, NASA
Helix Bulutsusu (NGC 7293) NASA

Örneğin; çok büyük ve yüksek kütleli bir yıldız olarak doğdu ise merkezinde yer alan yakıtı daha küçük ve az kütleli bir yıldıza göre daha hızlı tüketecek ve belki de sadece birkaç bin yıl kadar yaşayabilecektir. Az kütleli yıldızlar ise merkezlerindeki yakıtı birkaç milyar yıl kadar çok daha uzun bir süreçte kullanabilir.

Kısaca yıldızların yaşam evreleri. Ayrılan kollardaki birinci ve ikinci seviyeler hakkındaki makaleyle karşınızdayız. PerEXP Teamworks

Küçük Kütleli Yıldızlar

Doğduktan sonra evrenimizdeki en bol element olan hidrojeni yavaş yavaş tüketmeye başlar ve yakıtı bitince de hayatının son evresi gelişir. Bu evreye girene kadar yıldızın iç yapı dengesi bozulacak, boyutunda gelişme yaşanacak ve bir gaz topu olduğu için hacmi büyürken içindeki gaz soğuyacak. “Kızıl dev” (Eng.: red giant) denen evreye girecektir (Yukarıdaki görselde özetle yer verdik.). Yaşamının son halini de kütlesine bağlı olarak öncelikle “gezegensel nebula” (Eng.: planetary nebula) fazına girerek yaşam döngüsünü “beyaz cüce” (Eng.: white dwarf) olarak sonlandıracaktır.

Büyük Kütleli Yıldızlar

Son derece enerjetik bir süreçten geçerek büyük ve güçlü bir patlama ile yaşama veda edecek ve biz bunu “süpernova” olarak uzayda parça parça dağılmış olmasından anlayabileceğiz. Bu güçlü patlamanın yaydığı toz bulutu temizlendikten sonra “nötron yıldızı” (Eng.: neutron star) olarak adlandırılan çok daha yoğun bir ölü yıldız olacak ve bu ölü yıldız kendi ekseni etrafında hızla dönen Pulsar olarak gözlemlenecektir. Eğer yıldız doğumunun başından beri çok daha fazla iri ve yüksek kütleli ise bu sefer bir kara delik (Eng.: black hole) olarak yaşamını sonlandıracaktır.

Yıldızların Parlaklıkları

Yıldızların parlaklıklarını ifade ederken “kadir” terimini kullanırız. Kadir değeri ne kadar fazlaysa, yıldız bir o kadar sönüktür. 1. kadirdeki bir yıldız 6. kadirdeki bir yıldızdan 100 kere daha parlaktır. Bir yıldıza ait 3 çeşit kadir tanımı verilmiştir, görünen, mutlak ve bolometrik kadir. Görünen kadir değerini 32.6 ışık yılı uzaklıkta bir konuma oturttuğumuzda elde ettiğimiz değere “mutlak kadir” denir. Bolometrik kadir ise bir yıldızın tüm dalga boylarında yaydığı ışınım miktarı dikkate alınarak ölçülen bir büyüklüktür.

Yıldızların parlaklıklarını belirlemeye yarayan kadir sistemi İTÜ Astronomi Kulübü / Sapiens Medya
Kadir sistemine göre bazı objelerin parlaklık değerleri Gökyüzü Merakı

“Görünen” parlaklık, yıldızın Dünya’dan bakıldığında gözlemlenen parlaklığıdır. Diğer taraftan “mutlak” parlaklık ise bir yıldızın asıl parlaklığının ölçüsüdür.

Yıldızların dalga boylarına göre ışık yoğunlukları ResearchGate

Yıldızların Renkleri

Basit bir örnekle başlayalım. Ocağı ateşlediğinizde mavi şekilde yanar. Aynı şekilde kibriti yaktığınız ilk anda da kıvılcımı maviden kırmızıya döner. Örnekten çıkardığımız sonuç şudur ki: En sıcak yıldızlar mavi yıldızlardır. En soğuk yıldızlar sanılanın aksine kırmızıdır. Yıldızların rengini, çekirdeklerindeki nükleer reaksiyonun miktarı belirler.

Yıldız tipleri, yüzey sıcaklıklarına göre “OBAFGKM” biçiminde ayrılır. PLD Türkiye
“OBAFGKM”nin gerçeğe yakın gösterimi PLD Türkiye

Yıldızların Tayfları

Gökyüzüne baktığımızda -her ne kadar yıldızı tek bir renkte görüyor olsak da- aslında her dalga boyundan ışık yayarlar. Ancak sıcaklıklarından ötürü bir dalga boyunda yaydıkları enerji diğerlerine göre daha fazladır. Bu nedenle onları tek bir renkte görürüz. İşte, tam bu noktada “tayf” kavramı da yıldızdan gelen ışığı dalga boylarına ayrıştırarak oluşturulan elektromanyetik dalga spektrumunu ifade eder.

Elektromanyetik tayfta görünür ışığın yeri Kozmik Anafor

Bir yıldızın tayfı; sıcaklığı, kimyasal yapısı, özellikle yaydığı ışınım miktarı hakkında bilgi sağlar. Görsel (optik) teleskoplara eklenecek tayfölçerlerle de görsel bölgede bütün bu değerleri yıldızları gözlemleyerek elde edebiliriz. Tayflar ayrıca:

Bunlar gibi soruları cevaplandırmamızı sağlar. Yukarıdaki görselde de görüldüğü üzere insan gözünün algılayabileceği alan, çok küçük bir bölüme denk gelmektedir.

Yıldızdan gelen ışık, yıldızın atmosferindeki gazdan geçerken etkileşime uğrar. Dolayısıyla yıldızın tayfını incelediğimizde atmosferin karakteristik özelliklerini gözlemleriz. Her bir yıldızın kendine özgü çizgisi vardır. Bu çizgileri, “soğurma çizgileri” ve “salma çizgileri” olarak adlandırırız.

Güneş’in Yaşam Öyküsü

Güneşimiz; orta kütleli, sarı cüce bir yıldızdır. Kütle çekimi sayesinde Güneş Sistemi’ni bir arada tutuyor olup 4,5 milyar yıl önce oluşmuştur.

Güneşimizin Parker Güneş Sondası’yla temsili bir görseli Popular Science

Güneş’in Oluşumu ve Ölümü

Güneş yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş Bulutsusu’nda dönen gaz ve toz bulutundan oluşmuştur. Her yıldızın yaşam döngüsünde yaşandığı üzere Güneş’in de bir gün enerjisi tükenecektir. Güneş, enerjisini yitirirken o kadar büyüyecek ki Merkür’ü, Venüs’ü ve belki Dünya’yı bile yutacak hale gelecektir. Bilim insanları, Güneş’in ömrünün yarısını tamamladığını ve yaşamının son döngüsü beyaz cüceye dönüşene kadar 6,5 milyar yıl daha yaşayacağını tahmin ediyor.

Güneş’in Katmanları TUA

Güneş’in Yapısı

Güneş, yapısındaki atom sayısı bakımından %91,0 hidrojen ve %8,9 helyumdan oluşur. Ek olarak kütlece %70,6 oranında hidrojeni, %27,4 ise helyumu içerisinde barındırır. Merkezinde çok yüksek miktarda sıcaklık üretir ve muazzam kütle çekimi sayesinde bir arada bulunur. Çekirdekte üretilen enerji, Güneş’e güç verir. Başka bir deyişle Güneş’in yaydığı tüm ısı ve ışığı çekirdek üretir.

Kaynakça

Yıldız – Vikipedi. (2005, 20 Kasım). [https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1z]

Kayalı, Ö. (2021). Yıldız Astrofiziği: Tayf Türleri. Kozmik Anafor. [https://www.kozmikanafor.com/yildiziari-anlamak-5-tayf-turieri/]

Kardan, N., Demirer, M. (t.y.). Göğün Işıltılı Sakinleri: Yıldızlar. [https://astronomi.itu.edu.tr/genel/yildizlar/]

GÜNEŞ – Türkiye Uzay Ajansı. (t.y.). [https://tua.gov.tr/tr/blog/gunes/gunes]

Bayar, M., & Kayalı, Ö. (2023, 28 Haziran). Yıldız Nedir? Yıldızlar Nasıl Doğar, Nasıl Evrimleşir ve Nasıl Ölür? Hertzsprung Russell Diyagramı ve Yıldız Türleri Nelerdir? Evrim Ağacı. [https://evrimagaci.org/yildiz-nedir-yildizlar-nasil-dogar-nasil-evrimlesir-ve-nasil-olur-hertzsprung%20russell-diyagrami-ve-vildiz-turleri-nelerdir-77]

Exit mobile version