AstronomiDiğer İçeriklerimizDoğa BilimleriFizikSapiens Haber

Delta Aquarids Meteor Yağmuru İzleme Rehberi

Uzay severlere müjde! Delta Aquarids meteor yağmuru başlıyor! Her yıl temmuz ve ağustos aylarında meydana gelen bu doğa olayı, uzay severlere adeta gökyüzünde görsel bir şölen yaşatıyor. Şimdi gelin bu görsel şöleni nasıl izleyeceğimizi öğrenelim.

Ayrıca daha fazla bu tarz içerik için Sapiens Haber kategorimize göz atabilirsiniz.

Delta Aquarids Meteor Yağmuru Tarihçesi

George Lyon Tupman Delta Aquarids Meteor Yağmuru
George Lyon Tupman. (Görsel Kaynak: wikipedia)

Delta Aquarids, ilk defa George Lyon Tupman tarafından 1870 yılında keşfedildi. Ancak o yıllarda meteor yağmurunu hangi kuyruklu yıldızın oluşturduğu tam olarak keşfedilememişti. Nitekim meteor yağmuru adını, Aquarius (kova) takımyıldızı içinde bulunan Delta Aquarii yıldızından almaktadır.

İlk gözlemler 1870 yılında yapılmış olsa da zamanla Güney ve Kuzey Delta Aquarids gibi farklı dallarının olduğu keşfedilince bunun geniş çaplı ve uzun vadeli bir meteor yağmuru olduğu keşfedildi. Yine de Delta Aquarids meteor yağmurunun kökeni hakkında daha fazla bilgi, 96P/Machholz isimli kuyruklu yıldızın 1986 yılında amatör astronom Donald Machholz tarafından keşfedilmesiyle elde edildi. Çünkü bu kuyruklu yıldız, meteor yağmurunun oluşmasına sebep olan buz ve toz parçacıklarını oluşturan kuyruklu yıldızın ta kendisiydi.

Delta Aquarids Meteor Yağmuru Nasıl Oluşuyor?

STEREO-A uzay aracı tarafından çekilen 96P/Machholz kuyruklu yıldızının görüntüsü
STEREO-A uzay aracı tarafından çekilen 96P/Machholz kuyruklu yıldızının görüntüsü. Görsel Kaynak: wikipedia)

Delta Aquarids meteor yağmuru, 1986 yılında Donald Machholz tarafından keşfedilen 96P/Machholz isimli kuyruklu yıldızın ardında bıraktığı toz ve parçacıklardan oluşur. Kuyruklu yıldız, Güneş’e yaklaştığında yüzeyinde bulunan buz parçaları ve gazlar ısınmaya başlar. Isınma sonucunda buz parçaları ve gazlar buharlaşmaya başlar. Tüm bu süreçte, katı maddeler ve gazlar kuyruklu yıldızın çekirdeğinden serbest kalır. Bunun sonucunda gaz ve tozlar, zamanla kuyruklu yıldızın etrafında birikmeye başlar ve Güneş’ten gelen güneş rüzgarları bu birikintiyi iterek kuyruğu oluşturur. Son olarak Dünya’nın yörüngesi bu toz izi ile kesiştiğinde atmosferimize girer ve o muhteşem meteor yağmurunu oluşturur. Ayrıca Donald Machholz tarafından keşfedilen kuyruklu yıldızın tahmini çapı 4 mil (6,4 kilometre) kadardır ve Güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması 5 yıldan fazla sürmektedir.

Meteorların Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Meteorların Renkleri ve Anlamları
Meteorların Renkleri ve Anlamları. (Görsel Kaynak: cityastronomy)

Meteorların rengi, içerisinde bulunan elementlere bağlı olarak farklılık gösterebilir yani bir meteorun renginin anlamını bilmek seyir zevkinizi daha da arttıracaktır. Şimdi gelin bu renklerin anlamlarına göz atalım.

  • Sodyum (Na): Sarı – Turuncu
  • Demir (Fe): Sarı
  • Magnezyum (Mg): Mavi – Yeşil
  • Kalsiyum (Ca): Mor – Mavi
  • Nikel (Ni): Yeşilimsi
  • Bakır (Cu): Yeşil – Mavi
  • Silisyum (Si): Kırmızı – Turuncu

Ek olarak meteorların renk tonları, atmosferdeki hava basıncı ve sıcaklık, meteorun hız ve yoğunluğuna göre değişim gösterebildiğini unutmayın.

İzleme Rehberi

Aquarius Takımyıldızı Görseli
Aquarius Takımyıldızı Görseli. (Görsel Kaynak: Spacecentre)

Peki bu doğa olayını nasıl gözlemleyeceğiz? Gelin şimdi hep birlikte bu soruya göz atalım. Öncelikle Delta Aquarids meteor yağmuru her yıl 12 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar sürüyor. Her meteor yağmurunda olduğu gibi şehir ışıklarından ne kadar uzakta olursanız o kadar çok gözlem şansınız artmakta. Böyle bir imkanınız yoksa üzülmeyin çünkü bu meteor yağmurunu şehirden gözlemleyebilirsiniz. Nitekim Delta Aquarids meteor yağmurunu izlemek için aşağıdaki adımları takip edin.

1. İlk adım olarak Doğu yönüne bakın.

2. Meteor yağmurunu gözlemleyebilmemiz için meteor yağmurunun gerçekleşeceği takımyıldızını bulmamız gerekiyor. Delta Aquarids meteor yağmuru, Aquarius yani ”kova” takımyıldızında gerçekleşecek. Bu takımyıldızı saat 21.00’de tam Doğu yönünde ufuk çizgisinden doğmaya başlayacak ve Güneydoğu yönünde yükselerek ilerleyecek. Daha sonra saat tam 02.25’de Güney yönünde ufuk çizgisinin iki karış kadar üzerinde olmuş olacak, sabah saat 08.00’de ise Batıdan batmış olacak.

3. Çok şanslısınız çünkü meteor yağmurunun gerçekleşeceği gece Satürn tam olarak kova takımyıldızının içerisinde olacak ve ihtişamlı parlaklığı ile gecenizi güzelleştirecek. Yanınıza yeteri kadar güçlü bir dürbün veya teleskop alırsanız Satürn’ün halkalarını görebilirsiniz.

Delta Aquarids En İyi Ne Zaman Gözlemlenir?

Bu muhteşem doğa olayı, 27 Temmuzu 28 Temmuza bağlayan gece zirve noktasına ulaşacak ve saatte yaklaşık 20 meteor gözlemlenecek. Saat 21.00’de Doğu yönünde ufuk çizgisinden gözlemlenmeye başlayacak ve saat 02.25’de Güney yönünde en yüksek noktaya yükselmiş olacak. Lakin bu meteor yağmuru her yıl 12 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar sürmektedir. Ancak şunu unutmayın 28 Temmuz gecesi dışında gözlem yapmak daha az meteor gözlemlemenize sebep olacaktır.

Kaynak:

Oğuzhan Kala profil fotoğrafı

Merhaba, ben Oğuzhan. Mersin Üniversitesi sanat tarihi bölümü okuyorum. Astronomi, evrim, fizik ve doğa başlıca ilgi alanlarım. Boş zamanlarımda astrofotoğraflar çekiyorum ve ilgi duyduğum alanlar hakkında araştırmalar yapıyor, bu araştırmaları Instagram’da paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir