AstronomiDiğer İçeriklerimizFizikSapiens Haber

Perseid Meteor Yağmuru İzleme Rehberi

Uzay meraklılarına büyük haber! Gökyüzü, her yıl olduğu gibi bu yaz da muhteşem bir gösteriye ev sahipliği yapıyor. Delta Aquarids ve Perseid meteor yağmurları, temmuz ve ağustos aylarında geceyi aydınlatan göksel bir şölen sunuyor. Bu yıl Perseid Meteor Yağmuru, 11-13 Ağustos tarihlerinde zirveye ulaşıyor. Bu eşsiz doğa olayını kaçırmamak için hazırlanın ve gökyüzünde yıldızların dansına tanık olun!

Ayrıca daha fazla bu tarz içerik için Sapiens Haber kategorimize göz atabilirsiniz.

Perseid Meteor Yağmuru Tarihçesi

Perseid Meteor Yağmuru, Hristiyanlıkta özel bir öneme sahiptir. “Aziz Lawrence’ın Gözyaşları” olarak bilinen Aziz Lawrence’ın şehit edilmesi, Perseidlerle aynı zamana denk gelen 10 Ağustos’ta gerçekleşmiştir. Hristiyanlar için Perseidler, Aziz Lawrence’ın şehit edilmesi sırasında döktüğü gözyaşlarını sembolize etmektedir. Ancak Perseidlerin tarihçesi çok daha eskilere dayanmaktadır. İlk kayıtlı gözlemler, MÖ 36 yılına ait Çin kayıtlarında bulunmaktadır. O zamandan beri insanlar, bu eşsiz doğa olayını gözlemlemek için sabırsızlanmaktadır.

Meteor yağmuru, zamanla birçok kültürde farklı mitolojik anlamlar kazanmıştır. Böylelikle insanların hayal gücünü kabartmıştır. Yunan mitolojisinde kahraman Perseus ile ilişkilendirilirken Türk mitolojisinde gök tanrısı Tengri tarafından atılan ilahi oklar olarak yorumlanabilmektedir. Roma ve Kızılderili geleneklerinde de gök taşlarının kehanet ya da ruhani işaretler olarak görülmesi, yağmurun tarih boyunca derin bir sembolik yankı uyandırdığını göstermektedir.

Aziz Lawrence, çin göktaşı, perseus, tengri, tamga, kızılderili meteor, perseid meteor yağmuru mitoloji, göktaşı mitoloji
Perseid’in mitolojik karması: Hipólito de Rioja – Aziz Lawrence’ın Şehit Edilmesi (İng.: The Martyrdom of Saint Lawrence), Jean I Limosin – Aziz Lawrence, Han Hanedanlığı’nda Çinlilerin kuyruklu yıldız gözlemini yansıtan bir uyarlama, British Museum’da bulunan, Perseus‘un Medusa’nın başını kesmesini tasvir eden vazo, Pompeii’den Perseus ve Andromeda’yı tasvir eden alçı üzerine resim (fresk), Tengri tamgası, Kızılderililerin meteoritten işledikleri boncuk.

Perseid Meteor Yağmuru Nasıl Oluşur?

Perseid Meteor Yağmuru’na neden olan kuyruklu yıldız, 1862 yılında astronom Lewis A. Swift tarafından keşfedilmiştir. Aynı kuyruklu yıldız, üç hafta sonra başka bir gök bilimci olan Horace Parnell Tuttle tarafından da gözlemlenmiştir. Swift kuyruklu yıldızın keşfini duyurmadığı için bu gök cismi, artık her iki bilim insanının da adını taşımaktadır: Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı. Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’nın geride bıraktığı toz ve küçük parçaların atmosferimize girmesiyle Perseid Meteor Yağmuru oluşmaktadır.

Lewis A. Swift, Horace Parnell Tuttle, Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, Perseid Meteor Yağmurları
Lewis A. Swift, Horace Parnell Tuttle ve keşfettikleri Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı

Renk Renk Düşen Meteorların Anlamı

Perseid Meteor Yağmuru sırasında gözlemleyeceğiniz meteorların renkleri, bu doğa olayını daha da büyüleyici kılmaktadır. Atmosfere giren meteorlar, içerdikleri elementlere bağlı olarak farklı renklerde parlayabilmektedir. Beyaz renkli meteorlar, atmosferdeki nitröz oksitlerin (N₂O) yanması sonucu oluşur ve genellikle kuyruklu yıldızlardan veya asteroitlerden gelen meteorlardır.

Perseid Meteor Yağmuru sırasında sarı veya turuncu renkli meteorlar da görülebilmektedir. Bu renkler, tuz ve sodyum gibi elementlerin yanmasından kaynaklanır. Bakır elementinin yanmasıyla ortaya çıkan yeşil ışık ise Perseidlerin gökyüzünde bıraktığı diğer bir etkileyici renktir.

Nitrojen gazının yanması sonucu mavi ışık oluşurken demir elementinin yanması, kırmızı renkli meteorların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu renkli meteorlar, Perseid Meteor Yağmuru’nu izlerken gökyüzünde benzersiz bir görsel şölen sunmaktadır.

meteor renkleri, atmosfere giren meteorlar, gök taşı, 11 Ağustos, 13 Ağustos, gökyüzü
Görseldeki meteorda yer alan renkler temsilidir; ancak dijital olarak iyileştirilmiştir. Meteor gece gökyüzünde ilerlerken farklı uyarılmış atomlar, farklı renklerde ışık yaymaktadır. Sağ tarafta görülen yeşil renk; Dünya atmosferindeki oksijenden, meteorun nikel-magnezyum veya bakır içeriğinden kaynaklanıyor olabilir. (Görsel Kaynağı: NASA / APOD)

Perseid Meteor Yağmuru Nasıl İzlenir?

  1. Kuzey Yönünü Bulun: Meteor yağmuru, saat 20.00’de kuzey yönünde ufuk çizgisinden doğmaya başlayacak. Kuzeye yönelmek bu doğa olayını izlemek için en iyi başlangıçtır.
perseid meteor yağmuru haritası, perseid meteor yağmuru nereden gözlemlenir, perseid meteor yağmuru 2024, 11 Ağustos, 13 Ağustos
Meteor yağmuru sırasında gökyüzü haritası. (Görsel Kaynağı: Sky & Telescope)
  1. Perseus Takımyıldızı’nı Takip Edin: Perseid Meteor Yağmuru, Perseus yani Kahraman Takımyıldızı’nda gerçekleşir. Yukarıdaki görsele bakarak bu takımyıldızın şeklini görebilir ve yönünüzü tayin edebilirsiniz.
  1. Takımyıldızın Yükselişini İzleyin: Kahraman Takımyıldızı, kuzeyden güneye doğru yükselerek ilerleyecek ve saat 04.30’da tam doğu yönünde olacak.
  1. Mars ve Jüpiter’e Dikkat Edin: Bu harika geceye Mars ve Jüpiter de eşlik edecek. Gece boyu Kahraman Takımyıldızı’nın sağ alt tarafında olacaklar. Mars üstte, Jüpiter ise altta bulunacak ve çıplak gözle gözlemlenebilecek.

Perseid Meteor Yağmuru için En İyi Zaman Nedir?

Her sene 17 Temmuz’da başlayan ve 24 Ağustos’ta sona eren Perseid Meteor Yağmuru, bu sene 11 Ağustos gecesi zirve noktasına ulaşacak. 13 Ağustos’a kadar zirvede kalacak ve saatte yaklaşık 60 meteor atmosfere giriş yapacak. Bu harika gökyüzü şölenini kaçırmamak için hazırlığınızı yapın ve gözlerinizi gökyüzünden ayırmayın!

Kaynakça

  1. Point, F. O. M. (2021, August 13). The history and astronomy of the Perseids Meteor Shower. Friends of Murphys Point Park. [https://friendsofmurphyspoint.ca/2021/08/08/the-history-and-astronomy-of-the-perseids-meteor-shower/]
  1. Dobrijevic, D., & Gohd, C. (2024, August 8). Perseid meteor shower 2024: when, where and how to see it. Space.com. [https://www.space.com/32868-perseid-meteor-shower-guide.html]
  1. NASA. (n.d.). Perseids. NASA Science. [https://science.nasa.gov/solar-system/meteors-meteorites/perseids/]

Merhaba, ben Oğuzhan. Astronomi, evrim, fizik, doğa, havacılık, ve yaban hayatı başlıca ilgi alanlarım. Boş zamanlarımda uzay ve doğa fotoğrafları çekiyorum. Bilim iletişimciliği yapmayı çok seviyorum ve geleceğimi bu yönde kurmaya çalışıyorum. İlgi duyduğum konular hakkında araştırmalar yapıyor, bu araştırmaları kurucusu olduğum ''kozmo.bilim'' adlı instagram sayfasında paylaşıyorum. Sapiens Medya'nın bir parçası olduğum için mutluluk duyuyorum.

Selamlar, bendeniz Ahmet Ege. Namıdiğer Marslı. NASA sponsorluğunda Future Engineers tarafından düzenlenen çeşitli yarışmalara katılım sağladım. Genel anlamda "STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik)" disiplinlerini içeren konular ve alt konularda çeşitli projeler ürettim. Bazı projelerim kabul edildi. IBM'in "Qubit by Qubit" kuantum programlama kursu mezunuyum. "@bir_marslinin_gunlugu" kullanıcı isminde bir Instagram hesabım mevcut. "Bilim Tarihinde Bugün", "Bilim Ülkesi Türkiye" ve "Ötegezegen Manzaraları" gibi pek çok paylaşım serisinde imzam bulundu ve Sapiens Medya'yla bulunmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir