Hakkımızda

Sapiens Medya, özellikle Türkiye’deki bilim anlatıcılığının tekelleşmesini önlemeyi hedefleyen ve bilim anlatıcılığına yeni anlayış, ivme kazandırmayı amaçlayan oluşumdur. İlk olarak ismini Latince “Zeki” anlamına gelen “Sapiens”ten ve sonrasında kuruluş nedenimize doğrudan atıfta bulunmakla birlikte beş kurucu üyemizin baş harflerinden oluşan “Medya (Musab, Ege, Deha, Yasemin, Ali)” sözcüğünden almaktadır. Devamında Sapiens Medya, bünyesine her geçen gün yeni ve birbirinden özel baş harfler eklemektedir. Başka bir deyişle “Sapienslerden Sapienslere” ulaşmaktadır. Kurucularımızın, editörlerimizin ve en önemlisi yazarlarımızın odaklandıkları ana alanlar olan paleontoloji, tıp ve astronomi olmak üzere bilimin çeşitli dalları ve kültürel birikim üzerine yoğunlaşmaktadır. “Herkes için bilim, insan için bilim!” anlayışıyla çıktıkları bu yolculukta -sitede görüldüğü gibi- paylaşımları da bu yönde devam etmektedir. Daha fazla bilgi için “İletişim” ve “Hakkımızda” bölümlerinde yer alan adresler aracılığıyla bizlere ulaşabilirsiniz.

Sapiens Medya‘ya hoş geldiniz! Bilimin ışığında aydınlanmayı hedefleyen bir topluluk olarak sizleri Türkiye’nin bilimsel vizyonunu şekillendirmeye davet ediyoruz. Amacımız; astrofizikten kuantum mekaniğine, fizikten insanlık tarihine, felsefeden evrimsel biyolojiye, paleontolojiden paleozoolojiye kadar çok çeşitli konularda içerik üretmek ve paylaşmaktır. Web sitemiz; Instagram ve YouTube kanalımız aracılığıyla en son bilimsel keşifleri, düşünceleri ve tartışmaları sizlere sunmaktayız. Herkesin fikirlerine ve deneyimlerine saygı duyuyoruz. Kapsayıcı bir topluluk yaratmayı hedefliyoruz; çünkü biliyoruz ki bilimin gücü, farklı bakış açılarından, çeşitlilikten ve iş birliğinden doğar. Siz de bilim dünyasına adım atmak, keşfetmek ve öğrenmek isteyen biriyseniz ailemize katılın! Herkes için bilim, insan için bilim!

  • Sapiens Medya Ekibi

Hakkımızda – Kurucularımız

Üyelerimizi tanımaya ilk olarak “MEDYA”nın baş harfleri, farklılıkların özelliğiyle dikkat çeken kurucularımızdan başlayalım.

Ben Ali Çulhaoğlu. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi ve stajyer doktorum. İlgi alanlarım olan biyolojinin alt dalları, satranç ve popüler bilim konuları hakkında araştırmalar yapmakta ve yazılarımı kurucu ortaklarından olduğum Sapiens Medya aracılığıyla sizlere aktarmaktayım.

Ali Çulhaoğlu
Hakkımızda - Kurucularımızdan Yasemin Mürvet Tıknaz'ın profil fotoğrafıdır.
Yasemin Mürvet Tıknaz

Merhaba, ben Yasemin Mürvet Tıknaz. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi ve stajyer doktorum. Ne Bilim!? ve Sapiens Medya’nın kurucu ortaklarındanım ve ikisinin de seslendirmenliğini yapmaktayım.

Yasemin Mürvet Tıknaz

Ben Deha Kaykı. Sapiens Medya’nın ortak kuruculuğunu yürütmekte ve Evrim Ağacı platformunda yazarlık yapmaktayım. Ekoloji, evrimsel biyoloji, biyoteknoloji, genetik; omurgalı paleontolojisi ve modern fizik başlıca ilgilendiğim disiplinlerdir. Bunlarla birlikte özellikle Stoacılık ve Helenistik felsefe ekolleri ile de ilgilenmekteyim. Aynı zamanda Prof. Dr. Nihat Berker’in verdiği kuantum mekaniğe giriş dersini üstün başarı ile tamamlayarak Sayın Berker’in referansını kazandım. Evrim Ağacı ile birlikte “De-extinction” terimini “Türdiriltimi”, “Un-extinction” “Nesli döndürme” olarak Türkçeye çevirmiş ve literatüre kazandırmış bulunmaktayım.

Deha Kaykı

Merhabalar, bendeniz Ahmet Ege Çarıkçıoğlu. NASA sponsorluğunda Future Engineers tarafından düzenlenen çeşitli yarışmaya katılım sağladım. Genel anlamda “STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik)” disiplinlerini içeren konular ve alt konularda çeşitli projeler ürettim. Bazı projelerim kabul edildi. IBM’in “Qubit by Qubit” kuantum programlama kursu mezunuyum. Sapiens Medya’nın ortak kuruculuğunu yürütmekteyim.

Ahmet Ege Çarıkçıoğlu

Hakkımızda - Kurucularımızdan Muhammed Musab Akdağ'ın profil fotoğrafıdır.
Muhammed Musab Akdağ

Muhammed Musab Akdağ, sitemizin kurucu ortaklarındandır lakin günümüzde aktif rolde yer almamaktadır.

Muhammed Musab Akdağ

Hakkımızda – Yöneticimiz

Aramıza kısa bir süre sonra katılan ancak iş ahlakı, disiplini ve enerjisiyle Sapiens Medya’yı geliştiren yöneticimizle devam edelim.

Hakkımızda - Yöneticimiz Ahmet Orçun Kütük'ün profil fotoğrafıdır.
Ahmet Orçun Kütük

Belirli platformlardan felsefe ve bilim konulu içerikler üretiyorum. Bunlarla birlikte varlık felsefesi, bilim felsefesi, ahlak felsefesi, din felsefesi, evrimsel biyoloji ve zooloji kategorileri ilgi alanlarım arasındadır. Sapiens Medya’da yönetici olarak bilim ve düşünce yolculuğuma devam ediyorum.

Ahmet Orçun Kütük

Editörümüz

Ardından niceliksel ve niteliksel anlamda işleriyle dikkat çeken, yazılarımızın rehberleri… Karşınızda editörlerimiz!

Genç bir doğa bilimleri meraklısıyım. Türdiriltimi, genetik, biyoteknoloji, zooloji, evrimsel biyoloji, paleontoloji, embriyoloji, immünoloji, biyotıp, sentetik biyoloji, yapay zeka ve robotik bilim kategorileri başlıca ilgi alanlarımdır. Öte yandan coğrafi keşifler ve doğa tarihine bunlara ek olarak bilim ve varoluşçuluk felsefesi alanlarına da güçlü bir şekilde ilgi duymaktayım. Bununla birlikte Pleistosen megafaunası ve paleofaunalar konusunda özel bir ilgiye sahibim. Antik tembel hayvanlar hakkında en kapsamlı Türkçe makalenin yazarlığını üstlendim. Ayrıca Evrim Ağacı ile birlikte “De-extinction” terimini “Türdiriltimi” olarak ilk kez Türkçeye çevirme girişimini başlatmış ve öncülüğünü yapmış, konu hakkındaki ilk kapsamlı Türkçe makaleyi yazmış ve literatüre kazandırmış bulunmaktayım. Bu alanda yazdığım “Türdiriltimi Etik midir?” makalesi, Türkiye’de biyoetik kapsamında tıp biyoetiği dışında yazılan nadir makalelerden biri olmuştur. 2022 yılından beri Evrim Ağacı bünyesinde bilim yazarlığı yapmamın yanı sıra Türkiye’nin yeni ve en organize popüler bilim kuruluşu olan Sapiens Medya’da da editörlük, yazarlık ve bilim iletişimciliği görevlerini üstlenmekteyim. İngilizceye ek olarak ileri düzey İtalyanca da bilmekteyim.

Alper Kaan Selçukoğlu

Yazarlarımız

Eğer ki sanatı sanat kılan sanatçıysa bilimi bilim yapan yazarlarımızdır. Son olarak yazarlarımız, assolistlerimiz, bu başlık altında yerini alıyor.

Merhaba, ben Bahadır. İstanbul Aydın Üniversitesinde tarih bölümü okuyorum. Hem ilgi alanım hem de öğrenim gördüğüm alan olması sebebiyle Sapiens Medya’da tarih yazarlığı yapmaktayım. Tarih haricinde ise felsefe, sosyoloji ve arkeoloji ile de ilgilenmekteyim. Bunlar haricinde daha öncesinde Instagram üzerinden tarih içerikleri paylaşıyor olmam ile birlikte popüler tarih yazarlığı konusunda deneyimim mevcuttur.

Bahadır Erbaş

Merhaba! Ben Dario Nomilton. Lise 4. sınıfta eğitimine devam eden, hayatını Alman kültürü ve disiplini ile uğraşarak geçiren bir sosyoloji ve tarih meraklısıyım. Sosyal bilimlere merakım, çocukken oynadığım strateji oyunlarına dayanıyor. Alman tarihi ve Avrupa harp tarihi üzerine çalışmalar yapıyorum. Şu anda ise Sapiens Medya’nın sosyal bilimci bir yazarıyım.

Dario Nomilton (Kaan Albayrak)

Esenlikler, ben Berkay Özdemir. Gazetede yazarlık yapmaktayım ve birkaç sivil toplum örgütünün içinde bulundum. Instagram’da yüzlerce tarih hakkında gönderim var. Tarihe, siyasete, psikolojiye, sosyolojiye merakım var. Şimdi ise Sapiens Medya’dayım.

Berkay Özdemir

Merhabalar, ismim Ege Kağan Şafak. İktisat, tarih, sosyoloji ve psikoloji başta olmak üzere sosyal bilimlerin büyük kısmıyla ve felsefeyle ilgilenmekte, çalışmalar üretmekteyim. Tüm bu alanların dışında, doğa bilimlerinin bazı spesifik ve sosyal bilimlerle ilişkilendirilebilecek bölümlerinde de çalışmalarımı sürdürmekteyim. Daha önce PerEXP Teamworks‘te ve bazı organizasyonlarda yazarlık yaptım, şimdi ise Sapiens Medya’dayım.

Ege Kağan Şafak

Mete Kardeş
Mete Kardeş

Ben Mete Kardeş. Gündüzleri tıp öğrencisiyim. Akşamları ise profesyonel bir meraklı olarak çalışıyorum. Frontal lobumu karıncalayan her türlü düşünce eyleminin sevdalısıyım. Sapiens Medya tarafından yazarlıkla onurlandırıldım.

Mete Kardeş

Merhaba, ben Oğuzhan. Mersin Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü okuyorum. Astronomi, evrim, fizik ve doğa başlıca ilgi alanlarım. Boş zamanlarımda astrofotoğraflar çekiyorum ve ilgi duyduğum alanlar hakkında araştırmalar yapıyor, bu araştırmaları Instagram’da paylaşıyorum.

Oğuzhan Kala

Merhaba, ben Alp. Lise hayatımın 4. yılındayım. Küçüklüğümden beri hem fiziğe hem felsefeye meraklıyım ve bu konular üzerine araştırmalar yapıyorum. Instagramda “Felsefi Beyinler” adlı sayfanın kurucusuyum ve 2 yıldır bu sayfa adına yazılar yazıyorum. Şimdiyse Sapiens Medya ekibine katılmış bulunmaktayım.

Alp Göymen

Merhaba, ben Nefin. Lise öğrencisiyim. Küçüklükten beri duyduğum gökyüzü merakının 5 sene önce beni astronomiyle tanıştırmasıyla bilim serüvenim başladı. Bu seneden itibaren de bu konuda bilgilerimi derleyerek makale yazarlığı yapmaya başladım. Astronomi, astrofizik, uzay ve havacılık başlıca ilgi alanlarım ve kariyerimi de bu yönden yana oluşturmak istiyorum. Instagram’da “AstroMeisser” sayfasının kurucularından biriyim. Ayrıca gönüllü olarak bilimi öğrenci arkadaşlarımla buluşturup söyleşi ve seminerlerde görev alıyorum. Şimdi de Sapiens Medya’dayım.

Nur Nefin Esen

Merhaba, ben Lina Yıldız, lise öğrencisiyim. Modern fizik, astronomi, astrobiyoloji, evrimsel biyoloji, biyoteknoloji ve yapay zeka alanları ile ilgilenmekteyim. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapay Zeka yazarıyım ve bu konu üzerine yazılar yayımlamaktayım. Ayrıca, NASA’nın düzenlediği Space Apps Challenge yarışmalarına katılıp birçok sertifikalar elde ettim.

Lina Yıldız

Merhaba, ben Ece Nur Sönmez. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı 3. sınıf öğrencisiyim. Amatör olarak başladığım bu yolculukta Çığ Dergisi ve Mavi Kuş Medya’nın ardından Sapiens Medya ailesiyle tanıştım ve artık burada da yazmaya devam edeceğim. Daha çok Türk Edebiyatı alanında yazılar yazmaktayım.

Merhabalar herkese, ben Efe Han. Astronomi, tarih, felsefe ve evrim ile ilgileniyorum. Bunun dışında epistemoloji ve antik felsefe de ilgimi çekiyor. “AstroMeisser” sayfasının kurucularından biriyim. Günlük hayatımda bilim iletişimciliği dışında astrofotoğrafçılıkla ve fotoğrafçılıkla da ilgileniyorum.

Efe Han Arslan

Merhabalar, adım Esila. Astronomi başta olmak üzere insan, evren ve doğayı ilgilendiren her türlü bilim dalına ilgiliyim. İlgilendiğim bilim dallarıyla ilgili hazırlamış olduğum yazıları Sapiens Medya aracılığıyla bilimseverlerle paylaşmak benim için bir mutluluk kaynağı.

Merhaba, ben Yağız. Eğitim hayatım boyunca dershane ve özel derslerin yanı sıra müzik, model uçak yapımı, yabancı dil öğrenimi ve dövüş sanatları gibi çeşitli kurslara katıldım. Astronomi, havacılık; bilim insanlarının hayatları ve katkıları, Nobel ödülleri, doğanın insanlık için önemi ve insanların doğa ile ilişkisi gibi konulara büyük ilgi duyuyorum. Bu ilgi alanlarım doğrultusunda Evrim Ağacı‘nda iki blog yazısı yazdım.

Ayrıca Sapiens Medya aracılığıyla yeni konularda makaleler yazarak, platformun daha aktif olmasını ve uzman yazarlarıyla güncel konularda ilgi çekici haber ve makaleler paylaşmasını destekliyorum. Sapiens Medya’nın parlak bir geleceğe doğru ilerleyeceğine ve başarılarının devam edeceğine inanıyorum.

Bu platformun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum ve katkılarımı sürdürmeyi hedefliyorum.

Devam edecek…

Sapiens Medya'nın Sosyal Medya için Kullandığı Tematik Profil Fotoğrafı