Bilimsel MakalelerKültür KöşesiSporTarih

Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı: Olimpiyatlar’a Uzanan Yol

İçindekiler

Başarılarıyla Dünyada Ses Getirdiler!

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımımız tarih yazmaya devam ediyor. 2020 Tokyo Olimpiyatları ile ününe ün katan ve son olarak 2024 Paris Olimpiyatları’nda dördüncülük elde eden millî voleybol takımımız, her geçen gün daha fazla ses getiriyor. Haydi, gelin; voleybol branşının ülkemize girişine, voleybol takımlarımızın tarihçesine ve Filenin Sultanları’nın olimpiyatlara uzanan serüvenine daha yakından bakalım!

Tüm dünyadan içeriklere yer verdiğimiz gibi Türk sporu ve tarihiyle ilgili içeriklerimize Spor ve Tarih kategorilerimizden ulaşabilirsiniz.

filenin sultanları, türkiye kadın milli voleybol takımı, a milli kadın voleybol takımı
Filenin Sultanları: Türkiye A Millî Kadın Voleybol Takımı

Voleybolun Türkiye’ye Girişi – Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımımızın Temelleri

Voleybol, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir heyecan ve tutkuyla karşılanmıştır. Türkiye’de voleybolun tanınması ve benimsenmesi, tarihsel süreç içerisinde çeşitli uluslardan gelen etkilerle olmuştur. 20. yüzyılın başlarında, eğitim ve spor faaliyetlerinin gelişmeye başladığı bir dönemde, voleybolun Türkiye’ye giriş hikayesi oldukça ilginç ve öğreticidir.

1919 yılında Amerikalı Dr. George Gilbert Deaver, Türkiye’de görev yaparken arkadaşlarına voleybol oyununu tanıttı. Bu dönemde okullar, beden eğitimini ders programlarına eklemeye başlamıştı. Türkiye’de büyük ilgi gören voleybol, kısa sürede ülke geneline yayıldı. Voleybolun Türkiye’de yayılmasını sağlayan önemli kişilerden biri, beden eğitimi öğretmeni Selim Sırrı Tarcan’dı. Selim Sırrı Tarcan, ülkenin ilk beden eğitimi öğretmenlerini yetiştirirken voleybolu da tüm öğrencilerine öğretti. Türkiye’de voleybol sporunun altyapısını okullarda kurarak başlatan ilk isim oldu.

1923 yılında, Türkiye’de ilk resmî voleybol karşılaşması İstanbul’da düzenlendi. Bu dönemde voleybol, özellikle okullarda ve gençler arasında hızla popülerlik kazandı. Selim Sırrı Tarcan’ın çabaları sayesinde voleybol, Türkiye’de kalıcı bir spor dalı haline geldi.

george gilbert deaver, dr. deaver, dr. george gilbert deaver, selim sırrı tarcan, türk voleybol tarihi
Dr. George Gilbert Deaver ve Selim Sırrı Tarcan

Voleybolun Ülke Geneline Yayılışı ve Türkiye Voleybol Federasyonu’nun Kuruluşu

1924-1948 yılları arasında bölgesel olarak yürütülen voleybol şampiyonaları, 1948-1970 yılları arasında Türkiye Voleybol Şampiyonası olarak organize edildi. Erkeklerde 1970-1971 sezonundan itibaren, kadınlarda ise 1984-1985 sezonundan itibaren Türkiye’de Deplasmanlı Voleybol Ligi’ne geçildi. Türkiye Voleybol Federasyonu, 1958 yılında Voleybol-Eltopu Federasyonu adıyla kuruldu. Türkiye Voleybol Federasyonu, 28 Ekim 2004 tarihinde özerk hâle geldi. Dolayısıyla Türkiye’de voleybol faaliyetlerini resmî olarak yürüten bir kuruluş olarak hizmet vermeye başladı.

fenerbahçe voleybol 1960, şampiyon kulüpler kupası voleybol, ayten salih, mahiru akdağ, güneş çapa, nazmiye kör, canel konvur, seta yağcıoğlu, türkiyeyi voleybolda temsil eden ilk takım
Fenerbahçe, bu sezon ilk kez oynanmaya başlanan Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Türkiye’yi temsil eden ilk takım oldu. Romen şampiyonu Dinamo București’ye iki maçta da yenilerek elendi.

Bir Efsane Doğuyor: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı

Türkiye, voleybolda ilk resmi uluslararası turnuvasına 1956 yılında Paris’te yapılan Erkekler Dünya Şampiyonası’na Erkek Millî Takımı ile katılmıştır. Türkiye Kadın Millî Voleybol Takımı ise ilk uluslararası karşılaşmasını, 1957 yılında “Uluslararası İstanbul Turnuvası’nda” yapmıştır. 1963 yılında ise Romanya’da yapılan Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’na katılmıştır.

Halihazırda ülkemizi temsil eden / temsil etmiş voleybol branşındaki kategoriler şu şekildedir:

Kadınlarda:

A Millî Voleybol Takımı

  • 23 Yaş Altı (U23)
  • 22 Yaş Altı (U22)
  • 21 Yaş Altı (U21)
  • 20 Yaş Altı (U20)
  • 19 Yaş Altı (U19)
  • 18 Yaş Altı (U18)
  • 17 Yaş Altı (U17)
  • 16 Yaş Altı (U16)

Erkeklerde:

A Millî Voleybol Takımı

  • 23 Yaş Altı (U23)
  • 22 Yaş Altı (U22)
  • 21 Yaş Altı (U21)
  • 20 Yaş Altı (U20)
  • 19 Yaş Altı (U19)
  • 18 Yaş Altı (U18)
  • 17 Yaş Altı (U17)
  • 16 Yaş Altı (U16)

Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı

Milli Dönem Başlıyor!

Önceki başlıkta değindiğimiz üzere Türkiye Kadın Millî Voleybol Takımı, ilk uluslararası karşılaşmasını 1957’de Uluslararası İstanbul Turnuvası’nda Romanya’ya karşı oynadı. İlk galibiyetini ise 22 Temmuz 1961’de Batı Almanya’ya karşı 3-2’lik skorla elde etti. Takımımızın elde ettiği ilk önemli uluslararası başarı, 2003 Avrupa Kadın Voleybol Şampiyonası’nda kazandığı Avrupa ikinciliğidir. Millî Takımımız bu tarihten itibaren “Filenin Sultanları” adıyla anılmaya başlandı.

2003 avrupa ikinciliği, türk voleybolundaki ilk büyük başarı, 2003 Avrupa Şampiyonası Kadrosu, Bahar Mert, Esra Gümüş, Sinem Akap, Özlem Özçelik, Aysun Özbek. Natalia Hanikoğlu, Mesude Kuyan, Pelin Çelik, Çiğdem Can, Gülden Kayalar, Seda Tokatlıoğlu, Neslihan Demir, Reşat Yazıcıoğulları
Gümüş Madalyalı 2003 Avrupa Şampiyonası Kadrosu: Bahar Mert, Esra Gümüş, Sinem Akap, Özlem Özçelik, Aysun Özbek. Natalia Hanikoğlu, Mesude Kuyan, Pelin Çelik, Çiğdem Can, Gülden Kayalar, Seda Tokatlıoğlu ve Neslihan Demir. Başantrenör: Reşat Yazıcıoğulları.

Filenin Sultanları

2005 yılında Filenin Sultanları, ilk kez eleme oynamadan Avrupa Şampiyonası’na katılıp, on iki takım arasında altıncı sıraya yerleşti. 2007’deki şampiyonada onuncu oldu. Polonya’da yapılan 2009 Avrupa Şampiyonası’nda ise çeyrek finale kadar yükselerek şampiyonayı 5.’lik ile tamamladı. Takım, 2010 yılında Dünya Voleybol Şampiyonası’nı 6. sırada tamamlayarak tarihindeki en büyük derecelerinden birini elde etti.

İlk Olimpiyat Yolu: 2012

Onuncu kez katıldığı 2011 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda Avrupa üçüncüsü oldu. Bu derece ile Sultanlarımız, tarihinde ikinci kez Avrupa Şampiyonası’nda kürsüye çıkmış oldu. 2012, Filenin Sultanları’nın ilk defa Olimpiyatlara katıldığı yıl oldu. Takım, Mayıs 2012’de Ankara’da düzenlenen Olimpiyat Avrupa Kıta Elemesi’nde oynadığı tüm maçları kazandı. Böylece 52 yıldır takım sporlarında Olimpiyatlara katılamayan Türkiye, Londra’daki 2012 Yaz Olimpiyatları’na katılma imkânı bularak Olimpiyatları 9. sırada tamamladı.

2012 Londra Olimpiyat Oyunları Kadrosu, Esra Gümüş, Gülden Kayalar Kuzubaşıoğlu, Gizem Güresen. Ergül Avcı, Polen Uslupehlivan, Bahar Toksoy, Özge Kırdar Çemberci, Gözde Sonsırma, Naz Aydemir, Neriman Özsoy, Eda Erdem Dündar, Neslihan Darnel
2012 Londra Olimpiyat Oyunları Kadrosu: Esra Gümüş (Takım Kaptanı), Gülden Kayalar Kuzubaşıoğlu (Libero), Gizem Güresen (Libero). Ergül Avcı, Polen Uslupehlivan, Bahar Toksoy, Özge Kırdar Çemberci, Gözde Sonsırma, Naz Aydemir, Neriman Özsoy, Eda Erdem Dündar ve Neslihan Darnel.

Giovanni Guidetti Dönemi’nde Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı

2017 yılında başantrenörlüğe İtalyan antrenör Giovanni Guidetti getirildi. Guidetti’nin yönetimindeki takım, Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda 2017 yılında üçüncü, 2019 yılında ise ikinci oldu. Millî Takım, 2020 yılında yeniden Olimpiyatlara katılma şansı elde etti. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda çeyrek finalde Güney Kore’ye yenilerek Olimpiyat beşincisi oldu. 2021 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nın üçüncülük maçında Hollanda’yı 3-0 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Filenin Sultanları, Milletler Ligi’nde 2018 yılında ikinci, 2019 ve 2022 yılında dördüncü, 2021 yılında ise üçüncü oldu.

Filenin Sultanları, Giovanni Guidetti, Guidetti Türkiye, italyan türk, Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Guidetti
Filenin Sultanları ve Giovanni Guidetti

Daniele Santarelli Dönemi: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Adına Altın Yıl

2023 yılı başlarında başantrenör Giovanni Guidetti ile yollarını ayıran TVF, o dönemde Sırbistan’a başantrenörlük yapan Daniele Santarelli ile anlaştı. Giovanni Guidetti de kariyerine Sırbistan’a başantrenörlük yaparak devam etti. Daniele Santarelli yönetimindeki Millî Takım, Melissa Vargas ve Gizem Örge gibi önemli isimleri kadroya dâhil etti. 2023 yılı Temmuz ayında oynanan Milletler Ligi’nin finalinde Çin’i 3-1 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Aynı yıl düzenlenen 2023 CEV Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan’ı 3-2 yenerek Cumhuriyetin 100. yılında Avrupa Şampiyonu oldu. Dünya 1 numarasına yükselen Filenin Sultanları, Türk spor tarihinde takım sporlarında Avrupa Şampiyonu olan ilk takım olarak tarihe geçti.

Daniele Santarelli, Eda Erdem, Santarelli Eda Erdem sevinç, Filenin Sultanları Kaptanı, Filenin Sultanları Başantrenörü, voleybol teknik direktörü
Başantrenörümüz Daniele Santarelli ve Kaptanımız Eda Erdem sevinirken. Arkadaki isimse smaçörlerimizden Derya Cebecioğlu.

Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı’yla Yenilmezlik ve Paris 2024

Filenin Sultanları, 2023 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda namağlup şampiyon olduktan sonra Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen 2023 FIVB Kadınlar Voleybol Olimpiyat Eleme Turnuvalarında oynadığı yedi karşılaşmadan da galibiyetle ayrıldı. Böylelikle turnuvayı 21 puanla zirvede tamamladı. Üst üste 22. galibiyetine imza atan Millî Takım, aynı zamanda “Dünya Kupası” adıyla oynanan Olimpiyat elemelerini kupayla noktaladı. Dünya Kupası’nı takım kaptanı Eda Erdem ve başantrenör Daniele Santarelli birlikte aldılar. Sonuç olarak Filenin Sultanları, 2023 sezonunu alabilecekleri ne kadar kupa varsa alarak kapadılar.

Paris 2024 Olimpiyat Elemeleri Filenin Sultanları, Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı, Eda Erdem, Daniele Santarelli
Dünya 1 numarası A Millî Kadın Voleybol Takımımız, Paris 2024 Olimpiyat Elemeleri B Grubu’nda Belçika’yı 3-0 mağlup etti. Bu başarısıyla namağlup zirvede yer aldı. Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen elemelerde oynadığı yedi maçı da kazanan Filenin Sultanları, turnuvayı 21 puanla tamamladı ve üst üste 22. galibiyetini aldı. Olimpiyat elemelerini kazanan takımımız, kupasını kaptan Eda Erdem ve başantrenör Daniele Santarelli ile birlikte aldı.

2023 – 2024 Sezonu’nda Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı

Türkiye A Millî Voleybol takımı VNL’i (Milletler Ligi) çeyrek finalde elenerek kapatmasına rağmen dünya sıralamasında dördüncü olarak yer almaktadır. Şu anda Paris 2024 Olimpiyatları’nda mücadele eden takımımızdan beklentilerimiz çok yüksek. Filenin Sultanları’nın karşılaşmaları, mücadele takvimi ve kadroları şu şekildedir:

29 Temmuz Perşembe, Saat 10.00: Türkiye – Hollanda / 3-2

A Millî Kadın Voleybol Takımımız, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları C Grubu’ndaki ilk maçında, 2-0 geriye düştüğü mücadelede Hollanda’yı 3-2 mağlup etti. Maçı Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ve TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ da izledi. Millîlerimiz, karşılaşmayı South Paris Arena’da oynadı. Setler 19-25, 19-25, 25-22, 25-22 ve 15-13 sonuçlandı. Maç 2 saat 11 dakika sürdü.

Türkiye: Vargas, Hande, Eda, Cansu, Ebrar, Aslı, Gizem (L) (Elif, İlkin, Derya, Meliha)
Hollanda: Plak, Knollema, Lohuis, Bongaerts, Baijens, Daalderop, Reesink (L) (Jasper, Dambrink, Van Aalen, Buijs)

türkiye hollanda voleybol, filenin sultanları hollanda
Hollanda galibiyeti pozumuz.

1 Ağustos Perşembe, Saat 10.00: Türkiye – Dominik Cumhuriyeti / 3-1

Millîlerimiz, C Grubu’ndaki ikinci maçında Dominik Cumhuriyeti’ni 3-1 mağlup etti. Böylelikle Filenin Sultanları, grup mücadelelerinde ikide iki yaptı. 1 saat 32 dakika süren maçta setler 21-25, 25-18, 25-22 ve 25-15 olarak sonuçlandı.

Türkiye: Vargas, Hande, Elif, İlkin, Eda, Zehra, Gizem (L) (Ebrar, Cansu, Derya, Meliha)
Dominik Cumhuriyeti: B. Martinez, Arias, Gonzalez, Pena Isabel, J. Martinez, Marte, Castillo (L) (De La Cruz, Guillen, Gonzalez, Tapia, Rodriguez)

türkiye dominik voleybol, filenin sultanları dominik
Dominik Cumhuriyeti galibiyeti pozumuz.

4 Ağustos Pazar, Saat 10.00 Türkiye – İtalya / 0-3

A Millî Kadın Voleybol Takımımız, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları C Grubu üçüncü ve son maçında İtalya’ya 3-0 mağlup oldu. Grupta oynadığı karşılaşmalarda iki galibiyet, bir mağlubiyet alan Filenin Sultanları; grup ikincisi olarak çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finaldeki rakibimiz, bugün oynanacak diğer karşılaşmaların ardından belli olacak. Çeyrek final maçları 6 Ağustos Salı günü yani bugün oynanmaktadır. 68 dakikalık mücadelemizde setler 14-25, 16-25 ve 21-25 biçiminde gerçekleşti.

Türkiye: Elif, Hande, Zehra, Vargas, İlkin, Eda, Gizem (L) (Derya, Cansu, Meliha, Ebrar)
İtalya: Sylla, Danesi, Egonu, Bosetti, Fahr, Orro, De Gennaro (L) (Spirito, Antropova, Cambi, Lubian)

türkiye italya voleybol, filenin sultanları italya
Yensek de yenilsek de her zaman bir aradayız. Filenin Sultanları, İtalya maçı öncesinde İstiklal Marşımızı okuyor.

6 Ağustos Salı, Saat 10.00: Türkiye – Çin / Çeyrek Final, 3-2

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye A Millî Kadın Voleybol Takımı, çeyrek finalde Çin’i 3-2 mağlup ederek yarı finale yükseldi. 2 saat 23 dakika süren karşılaşmanın ilk setini 25-23 Çin aldı. İkinci seti 25-21, üçüncü seti 26-24 kazanan Türkiye; setlerde 2-1 öne geçti. Büyük mücadeleye sahne olan dördüncü seti 25-21 ile Çin kazandı ve skoru 2-2’ye getirdi. Son seti 15-12 kazanan Türkiye, yarı finale kaldı. Melissa Vargas, maçta 42 sayı kaydederek önemli bir katkı sağladı.

Türkiye: Cansu, Vargas, Hande, Ebrar, Eda, Zehra, Gizem (L)
Çin: Zeng, Wang, Gong, Ding, Yuan, Li, Wang (L)

türkiye çin voleybol, filenin sultanları çin
Çin galibiyeti pozumuz.

8 Ağustos Perşembe, Saat 21.00: Türkiye – İtalya / Yarı Final, 0-3

Filenin Sultanları, mücadelenin başında karşılıklı sayılarla 5-5 eşitlik sağladı. Eda Erdem, Elif Şahin ve Zehra Güneş’in sayılarıyla farkı açan Sultanlar, sonrasında İtalya’nın hücumlarına karşılık veremedi ve ilk seti 25-22 kaybetti. İkinci sette başa baş mücadele sürerken İtalya, son bölümde üstünlük kurarak seti 25-19 kazandı. Üçüncü sette 20-18 öne geçen A Millî Kadın Voleybol Takımımız, avantajını koruyamayarak 1 saat 22 dakikanın sonunda seti 25-22, maçı ise 3-0 kaybetti.

Türkiye: Vargas, Hande, Elif, Zehra, Eda, Ebrar, Gizem (L) (Meliha, Derya)
İtalya: Orro, Bosetti, Danesi, Sylla, Egonu, Fahr, De Gennaro (L) (Cambi, Giovannini, Antropova)

türkiye italya voleybol, türkiye italya voleybol yarı final, filenin sultanları italya
Zaferde de yenilgide de omuz omuzayız. Türk taraftarlar olarak Filenin Sultanları’nın her zaman yanındayız; İtalya maçı öncesi, İstiklal Marşımızı gururla söylüyoruz.

10 Ağustos Cumartesi, Saat 18.15: Türkiye – Brezilya / Üçüncülük Maçı, 1-3

Filenin Sultanları, Brezilya karşısında ilk sete dengeli bir mücadeleyle başlasa da setin son bölümünde Brezilya’nın üstün oyununa karşılık veremedi ve seti 25-21 kaybetti. İkinci sette Melissa Vargas’ın etkili oyunuyla farkı açan Ay-Yıldızlılar, Brezilya’nın geri dönüşüne engel olamayarak seti 27-25 kaybetti. Üçüncü sette Derya Cebecioğlu’nun servisleriyle farkı açan Türkiye, seti 25-22 kazanarak skoru 2-1’e getirdi. Ancak dördüncü sette Brezilya üstünlüğü ele geçiren taraf oldu. Seti 25-15, 1 saat 19 dakika süren maçı ise 3-1 kazanarak bronz madalyayı elde etti.

Türkiye: Derya, Aslı, Vargas, Meliha, Eda, Elif, Gizem (L) (Hande, Cansu, Ebrar, İlkin)
Brezilya: Gabi, Thaísa, Rosamaria, Ana Cristina, Carol, Roberta, Nyeme (L) (Macris, Tainara, Bergmann)

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadınlar voleybol finali ABD ve İtalya arasında oynandı. İtalya, rakibini 3-0 mağlup ederek şampiyon oldu. Maç, 11 Ağustos Pazar günü saat 14.00’te South Paris Arena’da oynandı. Ayrıca TRT 1 ekranlarından canlı yayımlandı.

türkiye brezilya voleybol, türkiye brezilya voleybol üçüncülük, filenin sultanları brezilya, filenin sultanları kaçıncı oldu, filenin sultanları olimpiyat, filenin sultanları olimpiyat dördüncüsü
Madalyaya uzanamasalar bile Ay-Yıldızlılarımız, 2024 Paris Olimpiyatları’ndaki performanslarıyla adlarından söz ettirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk voleybol Olimpiyat dördüncülüğüyle bizleri gururlandırdılar. İyi ki varsınız Filenin Sultanları!

A Millî Kadın Voleybol Takımımız, tarihinde üçüncü kez olimpiyatlarda mücadele etmiştir. 2012 Londra Olimpiyatları’nda gruptan çıkamayan Türkiye, 2021’de yapılan 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda ise beşinci olmuştur.

Filenin Sultanları, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda gösterdikleri üstün performansla hepimizi gururlandırdı. C Grubu’nu ikinci sırada tamamladılar. Çeyrek finalde Çin gibi güçlü bir rakibi eleyerek büyük bir başarıya imza attılar. Bronz madalya için sahada verdikleri mücadele, ülkemiz voleybolunun Olimpiyat madalyasıyla taçlanması adına tarih yazmanın eşiğinde olduklarını gösterdi. Her ne kadar dördüncü olarak turnuvayı tamamlasalar da sergiledikleri azim ve mücadele, gelecek için büyük umutlar verdi. Bu başarı, gelecekte kazanılacak yeni zaferlerin habercisi.

Büyüklerimizin Yanında Gençlerimiz, Yıldızlarımız ve Miniklerimiz de Uluslararası Sahada!

Türk voleybolunun yalnızca büyükler kategorisinde değil; gençler, yıldızlar ve minikler düzeyinde de uluslararası arenada başarıdan başarıya koştuğunu görüyoruz. Bu, geleceğe dair umutlarımızı daha da güçlendiriyor. Hem Avrupa hem de Dünya şampiyonalarında madalya kazanan gençlerimiz, yıldızlarımız ve miniklerimiz; Türk voleybolunun parlak geleceğinin teminatıdır. Bu başlığımızı tüm yaş kategorilerimizde mücadele eden ve Türk kadınının gücünü buralarda da gösteren bütün alt yaş millî kadın voleybol takımlarımıza adıyoruz.

Türkiye U16 Kadın Milli Voleybol Takımı

2019 – CEV U16 Küçük Kızlar Avrupa Şampiyonası: İtalya ve Hırvatistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada namağlup Avrupa Şampiyonu oldu. Takım, turnuva boyunca sadece 1 set kaybetti ve büyük bir başarıya imza attı. Oyuncularımız Volkswagen Arena’da gerçekleştirilen Brand & Sport Summit’te sporseverlerle buluştu ve başarıları kutlandı.

2020 – U16 Avrupa Şampiyonası: Türkiye U16 Kadın Millî Takımı, Avrupa Şampiyonu oldu. Bu şampiyonluk, Türkiye’nin voleybol altyapısındaki güçlü potansiyelini bir kez daha ortaya koydu.

2021 – U19 Kızlar Balkan Şampiyonası: Evet, yanlış görmediniz. Bu turnuvada Türkiye U16 Kadın Millî Takımımız boy gösterdi ve ikinci oldu.

U16 Avrupa Şampiyonası: Takımımız, Avrupa Şampiyonası’nı dördüncü sırada tamamladı.

Türkiye U16 Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye U16 Kadın Milli Voleybol Takımı kadrosu, Türkiye U16 Kadın Milli Voleybol Takımı güncel kadrosu, Türkiye U16 Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonası, Türkiye U16 Kadın Milli Voleybol Takımı Balkan Şampiyonası, Türkiye U16 Kadın Milli Voleybol Takımı Dünya Şampiyonası
Güncel (2024) U16 Kadın Millî Voleybol Takımı Kadromuz – Pasörler: Elif Mina Şengül, Melis Erdoğan, Tuana Hana Erdem.
Pasör Çaprazları: Su Eda Şanlıer, Zeynep Aylangan.
Smaçörler: Ecrin Selis Türkyaşar, Halise Metin, Zeynep Sümer, Beril Başarır, Selvi Alpaslan.
Orta Oyuncular: Hatice Eda Altuntaş, Lara Mercan Atasoy, Nejla Guzonjic, Ayşe Naz Kurtulan, Elif Atan.
Liberolar: Asya Şener, İrem Can.

Türkiye U17 Kadın Milli Voleybol Takımı

2020 – U17 Avrupa Şampiyonası: Türkiye U17 Kadın Millî Takımı, Avrupa Şampiyonası’nda ikincilik elde etti. Bu turnuva, genç voleybolcuların uluslararası arenada kendilerini kanıtladığı önemli bir platform oldu.

2023 – U17 Avrupa Şampiyonası: Takımımız ikinci kez Avrupa ikincisi oldu. Bu başarı, Türkiye’nin genç yeteneklerinin yükselişini bir kez daha teyit etti.

2024 – U17 Dünya Şampiyonası: Peru’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Türkiye U17 Kadın Millî Takımı, turnuvayı yedinci sırada tamamladı. Millîlerimiz, Meksika’yı 3-1 mağlup ederek turnuvayı kapattı.

Türkiye U17 Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye U17 Kadın Milli Voleybol Takımı kadrosu, Türkiye U17 Kadın Milli Voleybol Takımı güncel kadrosu, Türkiye U17 Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonası, Türkiye U17 Kadın Milli Voleybol Takımı Balkan Şampiyonası, Türkiye U17 Kadın Milli Voleybol Takımı Dünya Şampiyonası
Güncel (2024) U17 Kadın Millî Voleybol Takımı Kadromuz – Pasörler: Elif İlhan, Esmanur Erdoğan.
Pasör Çaprazı: Aylin Uysalcan.
Smaçörler: Ceylin Kuyan, Ceyda Kuyan, Melis Başaran, Derinsu Bihan, Damla Beyazıtlı.
Orta Oyuncular: Güz Özerol, Kübra Evsen, Ezel Balık.
Libero: Zeynep Nur Altıntaş.

Türkiye U18 Kadın Milli Voleybol Takımı

2021 – Dünya Şampiyonası Finalleri: Türkiye U18 Kadın Millî Takımı, bu yıl Dünya Şampiyonası’nda mücadele etti. Turnuvada deneyim kazanan genç oyuncular, geleceğe yönelik önemli adımlar attı.

2024 – Balkan Şampiyonası: Arnavutluk’ta düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda Türkiye U18 Kadın Millî Takımı, şampiyon olarak önemli bir başarıya imza attı. Takımımız, finalde Bulgaristan’ı 3-0 mağlup ederek şampiyon oldu.

Türkiye U18 Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye U18 Kadın Milli Voleybol Takımı kadrosu, Türkiye U18 Kadın Milli Voleybol Takımı güncel kadrosu, Türkiye U18 Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonası, Türkiye U18 Kadın Milli Voleybol Takımı Balkan Şampiyonası, Türkiye U18 Kadın Milli Voleybol Takımı Dünya Şampiyonası
Güncel (2024) U18 Kadın Millî Voleybol Takımı Kadromuz – Pasörler: Irmak Nil Akpınar, Esmanur Erdoğan.
Orta Oyuncular: Güz Özerol, Begüm Kaçmaz, Mina Olgar.
Smaçörler: Ceyda Kuyan, Ceren Hasdemir, Melis Başaran, Eslem Yılmaz.
Pasör Çaprazları: Aylin Uysalcan, Ceylin Kuyan.
Liberolar: Ece Esepaşa, Zeynep Nur Altıntaş.

Türkiye U19 Kadın Milli Voleybol Takımı

2020 – U19 Avrupa Şampiyonası: Türkiye U19 Kadın Millî Takımı, Hırvatistan ve Bosna Hersek’in ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada birinci olarak Avrupa Şampiyonu oldu. Bu şampiyonluk, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk gelmesiyle de büyük bir anlam kazandı.

Bireysel Başarılar: 2020 CEV U19 Avrupa Şampiyonası’nda finalde Sırbistan’ı 3-2 mağlup eden takım, İslam Çupi Milliyet Spor Ekstra Özel Ödülü’nü kazandı. Ayrıca takım oyuncuları Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği ödül töreninde ödüllerini aldı.

2021 – U19 Avrupa Şampiyonası: Türkiye U19 Kadın Millî Takımı, Avrupa ikincisi oldu. Bu turnuvada gösterdikleri üstün performans, voleybol dünyasında büyük takdir topladı.

Bireysel Başarılar: Takım, “Sporun Devleri Buluşuyor” ödül yarışmasında “Yılın Takımı” ödülüne layık görüldü.

2023 – U19 Dünya Şampiyonası: Türkiye U19 Kadın Millî Takımımız, Dünya ikincisi oldu. Bu büyük başarı, Türkiye’nin voleybol altyapısındaki gücünü bir kez daha gösterdi.

Türkiye U19 Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye U19 Kadın Milli Voleybol Takımı kadrosu, Türkiye U19 Kadın Milli Voleybol Takımı güncel kadrosu, Türkiye U19 Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonası, Türkiye U19 Kadın Milli Voleybol Takımı Balkan Şampiyonası, Türkiye U19 Kadın Milli Voleybol Takımı Dünya Şampiyonası
Güncel (2024) U19 Kadın Millî Voleybol Takımı Kadromuz – Pasörler: Selin Çalışkan, Beril Çoban.
Pasör Çaprazları: Beren Yeşilırmak, Ece Yılmaz.
Smaçörler: Liza Safronova, Bianca İlayda Mumcular, Tuanna Mallı, Şevval Acıbal, Selen Köse.
Orta Oyuncular: Nisan Eroğuz, Bilge Paşa, Lal Verda Akın.
Liberolar: İlayda Naz Gergef, Helin Kayıkçı.

Türkiye U20 Kadın Milli Voleybol Takımı

2024 – U20 Avrupa Şampiyonası: Bulgaristan’da düzenlenen şampiyonada Türkiye U20 Kadın Millî Takımı, tüm maçlarını kazanarak Avrupa Şampiyonu oldu. Finalde İtalya’yı 3-2 mağlup eden Millîler, altın madalyaya uzandı.

Bireysel Başarılar: Takımdan Liza Safronova “En İyi Smaçör”, Beren Yeşilırmak “En İyi Pasör Çaprazı” ve Dilay Özdemir “En İyi Pasör” ve “En Değerli Oyuncu (MVP)” ödüllerini kazandı. Bu ödüller, takımın bireysel yeteneklerinin de ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.

Balkan Şampiyonası: Arnavutluk’ta düzenlenen şampiyonada Türkiye U20 Kadın Millî Takımımız, beş maçın beşini de kazanarak namağlup şampiyon oldu.

Türkiye U20 Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye U20 Kadın Milli Voleybol Takımı kadrosu, Türkiye U20 Kadın Milli Voleybol Takımı güncel kadrosu, Türkiye U20 Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonası, Türkiye U20 Kadın Milli Voleybol Takımı Balkan Şampiyonası, Türkiye U20 Kadın Milli Voleybol Takımı Dünya Şampiyonası
Güncel (2024) U20 Kadın Millî Voleybol Takımı Kadromuz – Pasörler: Dilay Özdemir, Defne Devrim, Beril Çoban.
Smaçörler: Beren Yeşilırmak, Defne Başyolcu, Ece Yılmaz, Eylül Durgun, Selen Köse, Liza Safronova, Bianka İlayda Mumcular, Tuanna Mallı, Eslem Yılmaz.
Orta Oyuncular: Nisan Eroğuz, Bilge Paşa, Begüm Kaçmaz, Nisan Barut, Gülsüm Nur Yavuz, Bade Levent.
Liberolar: Helin Kayıkçı, İlayda Naz Gergef, Sare Özge Özaslan.

Türkiye U21 Kadın Milli Voleybol Takımı

2023 – U21 Dünya Şampiyonası: Meksika’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Türkiye U21 Kadın Millî Takımı beşinci oldu. Turnuva boyunca sergiledikleri performansla gelecek vadeden oyuncular olduklarını kanıtladılar.

Balkan Şampiyonası: Türkiye U21 Kadın Millî Takımımız, Balkan ikincisi oldu. Bu turnuva, takımın uluslararası arenada önemli bir tecrübe kazanmasını sağladı.

Türkiye U21 Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye U21 Kadın Milli Voleybol Takımı kadrosu, Türkiye U21 Kadın Milli Voleybol Takımı güncel kadrosu, Türkiye U21 Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonası, Türkiye U21 Kadın Milli Voleybol Takımı Balkan Şampiyonası, Türkiye U21 Kadın Milli Voleybol Takımı Dünya Şampiyonası
Güncel (2024) U21 Kadın Millî Voleybol Takımı Kadromuz – Pasörler: Özge Arslanalp, Dilay Özdemir.
Smaçörler: Ege Melisa Bükmen, Miray Gözübüyük, Nilsu Şen, Eylül Durgun, Beren Yeşilırmak, Selen Köse.
Orta Oyuncular: Bengisu Aygün, Berka Buse Özden, Seher Aksoy.
Libero: Selin Adalı.

Türkiye U22 Kadın Milli Voleybol Takımı

2024 – U22 Avrupa Şampiyonası: İtalya’nın ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada Türkiye U22 Kadın Millî Takımı, üçüncülük maçında Polonya’yı 3-0 mağlup ederek Avrupa üçüncüsü oldu.

Bireysel Başarılar: Aleksia Karutasu “En İyi Pasör Çaprazı” seçildi. Selin Adalı ise “En İyi Libero” ödülünü kazandı.

Türkiye U22 Kadın Milli Voleybol Takımı, Türkiye U22 Kadın Milli Voleybol Takımı kadrosu, Türkiye U22 Kadın Milli Voleybol Takımı güncel kadrosu, Türkiye U22 Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonası, Türkiye U22 Kadın Milli Voleybol Takımı Balkan Şampiyonası, Türkiye U22 Kadın Milli Voleybol Takımı Dünya Şampiyonası
Güncel (2024) U22 Kadın Millî Voleybol Takımı Kadromuz – Pasörler: Selen Naz Kıran, Elif Kapar, Dilay Özdemir.
Pasör Çaprazları: Aleksia Karutasu, Defne Başyolcu.
Smaçörler: İpar Kurt, Mehtap Öztunalı, Nilsu Şen, Fatma İklimya Demir, Melisa Bükmen, Miray Gözübüyük, Beren Yeşilırmak, Eylül Durgun, Liza Safronova, Bianka İlayda Mumcular.
Orta Oyuncular: Berka Buse Özden, Bengisu Aygün, Seher Aksoy, Karmen Aksoy.
Liberolar: Selin Adalı, Berre İnce.

Türkiye U23 Kadın Milli Voleybol Takımı

2017 – U23 Dünya Şampiyonası: Türkiye U23 Kadın Millî Takımımız, Dünya Şampiyonası’nda Slovenya’yı 4-0 yenerek şampiyon oldu. Bu, organizasyonun üçüncüsünde Türkiye’nin ilk şampiyonluğu olarak tarihe geçti. Bu şampiyonluk, Türk voleybolunun altyapısındaki güçlü oyuncu potansiyelini tüm dünyaya gösterdi. Turnuvanın en iyilerinin seçildiği Rüya Takım’da “En Değerli Oyuncu” ve “En İyi Köşe Smaçör” ödüllerini Hande Baladın alırken “En İyi Orta Oyuncu Ödülü”yse Beyza Arıcı’nın olmuştu. Bu takımımız, sonrasında Türkiye A Millî Kadın Voleybol Takımımıza katıldı.

Türkiye U23 Kadın Milli Voleybol Takımı, 2017 U23 Dünya Şampiyonu Türkiye, Filenin Sultanları, voleybol altyapımız, voleybol başarılarımız
2017 U23 Dünya Şampiyonu Kadromuz – Çağla Akın, Ezgil Dilik, Nursevi Aydınlar, Ebrar Karakurt, Hande Baladın, Tuğba Şenoğlu, Saliha Şahin, Aslı Kalaç, Beyza Arıcı, Zehra Güneş, Ayça Aykaç (L) ve Bihter Dumanlıoğlu.

Türk voleybolu, özellikle de Türk kadın voleybolu, uluslararası arenada başarılar elde etmeyi sürdürüyor. Ülkemizi gururlandırmaya devam ediyor. U16’dan U23’e kadar tüm yaş kategorilerinde mücadele eden millî takımlarımız, üstün performansları ve kazandıkları şampiyonluklarla Türk sporunun altın sayfalarına adlarını yazdırıyor. Lakin bu başarıların sadece sahada kalmaması, hak ettiği değeri ve desteği görmesi gerekiyor. Diğer tüm branşlarda mücadele eden sporcularımız gibi kadın voleybolcularımıza da gereken önemin verilmesi kritik bir rol oynuyor. Kendilerinin elde ettiği başarıların daha büyük bir karşılık bulması, Türk voleybolunun geleceği için önem arz ediyor. Bu yolda genç yeteneklerimize daha fazla yatırım yaparak, emeklerinin karşılığını layıkıyla almasını sağlayacaktır. Aynı zamanda Türk voleybolunu uluslararası arenada daimi bir güç haline getirecektir.

Türk Kadınının Spordaki Yüzü: Eda Erdem Dündar

Ülkemiz kulüplerinden Beşiktaş’ın altyapısından Fenerbahçe ve Millî Takım’a adanan bir kariyer: Eda Erdem Dündar.

Eda Erdem, 22 Haziran 1987’de İstanbul’da doğdu. Fenerbahçeli bir ailenin altıncı çocuğu olarak büyüdü. Çocukken futbol oynamayı severdi; ancak babası ona basketbola yönelmesini önerdi. Seçmelere hastalandığından katılamayınca voleybol ile tanıştı. Beşiktaş’ın altyapısında voleybola başlayan Eda, hızla gelişti ve 17 yaşında A takıma yükseldi. Beşiktaş’ta kaptan olarak görev yaptı ve Sultanlar Ligi’nin en iyi blok yapan oyuncusu seçildi. 21 yaşında, uzun süren görüşmelerin ardından Fenerbahçe’ye transfer oldu.

Fenerbahçe’de büyük başarılar yakaladı: 2008-2009 sezonunda Sultanlar Ligi’nde şampiyon oldu, 2009-2010 sezonunda Sultanlar Ligi, Kupa Voley ve Süper Kupa kazandı. Ayrıca finale yükselerek tüm sporlarda Şampiyonlar Ligi düzeyinde final oynayan ilk Türk takımının kadrosunda yer aldı. CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde ikincilik elde etti. 2010 Dünya Şampiyonası’nda en iyi servis atan oyuncu oldu. 2011-2012 sezonunda Avrupa’nın en büyüğü olan Fenerbahçe, Bakü’deki finalde şampiyon oldu.

2012’de ciddi bir bel sakatlığı geçirdi; ama pes etmedi ve tekrar sahalara döndü. 2014-2015 sezonunda Türkiye’deki üç kupayı birden kazandı. 2016-2017 ve 2020-2021 sezonlarında Türkiye Ligi’nin en iyi orta oyuncusu seçildi. 2021’deyse tarihin en iyi 100 voleybolcusundan biri olarak gösterildi.

Eda Erdem, Fenerbahçe ile geçen 13 yılını ve kariyerini büyük bir bağlılıkla sürdürdü; birçok transfer teklifine rağmen kulübünden ayrılmadı. Gelecekte belki Fenerbahçe’de yöneticilik veya antrenörlük yapabilir. Son Olimpiyatlarında mücadele eden Kaptanımız Eda Erdem’in Filenin Sultanları’ndaki kariyerine ve voleybol kariyerinin tamamına ayrıca değinilecektir.

eda erdem dündar, eda erdem dündar filenin sultanları, eda erdem son olimpiyat, eda erdem 2028'de yer alacak mı, eda erdem ve atatürk, filenin sultanları kaptanı, atatürk kızı eda erdem, eda erdem türk kadını
2 yıl daha aktif voleybol oynayıp emekli olduktan sonra yine voleybolun içinde kalmak istiyorum.“…
Türk kadınının omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layık olduğunu bir kez daha kanıtladığın için iyi ki varsın Kaptan!

Meraklısına Voleybol Terimleri ve Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Rekorları

Millî takımımızı takip ederken çoğu kelimeye aşina olsak da bunların anlamlarını biliyor muyuz? İşte, bazı voleybol terimlerinin anlamları:

Ace

Servisle atılan topa hiç müdahale edilmemesi ya da yanlış şekilde bir müdahaleden sonra topun yerle temas etmesidir. Melissa Vargas, 2023 CEV Avrupa Şampiyonası’nda 85 ace ile turnuvanın en çok ace yapan oyuncusu olmuştur. Diğer taraftan Vargas, 2024 FIVB Kadınlar Voleybol Milletler Ligi’ndeki 3 Haziran 2024 tarihli ABD karşılaşmamızın 2. setinde kullandığı servisle 121 km/h hıza ulaşarak tarihe geçmiştir.

Plase

Smaça benzer ancak daha yumuşak vuruşlardır. Genellikle hücum esnasında karşı takımın sahasında boşluk görüldüğünde veya zor durumda yapılan stratejik vuruşlardır. Filenin Sultanları, 2021 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda stratejik plase vuruşlarıyla dikkat çekmiştir ve bronz madalya kazanmıştır.

Üçlü Hücum Topu

Servis sırası pasöre geldiğinde, filenin ön kısmında orta oyuncu, smaçör ve pasör çaprazının yer aldığı pozisyondur. Türkiye Kadın Millî Voleybol Takımı, 2019 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda pasör Naz Aydemir Akyol’un liderliğinde etkili üçlü hücumlarla ikinci olmuştur.

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Melisa Vargas, filenin sultanları kupa, üçlü hücum topu
Kısacası üçlü hücum topu, buradaki üçlüyü pasörümüzün servisi esnasında file önünde gördüğünüz pozisyondur.

Avantaj Topu

Smaç yerine pas ile gönderilen toptur. Karşılaması daha kolay olduğu için avantaj denir. Topu alan takımın tüm oyuncuları servis karşılama konumlarına geri yerleşir. Sultanlar 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda, çeyrek finale kadar yükselmiştir. Bu yükselişini avantaj toplarını etkili kullanarak zorlu Arjantin ve Rusya maçlarını kazanmasına borçludur. A Millî Kadın Voleybol Takımımız, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda sergilediği performans ile tarihinde ilk kez çeyrek final oynama başarısı göstermiştir. Filenin Sultanları, verdikleri mücadele neticesinde olimpiyat beşincisi olmuştur.

Kurşun Pas

Pasörün yüzünün dönük olduğu tarafa doğru attığı, genellikle orta oyuncuyla değerlendirilen hızlı ve alçak pastır. Pasör Cansu Özbay’ın hızlı ve alçak pasları, 2023 Milletler Ligi’nde Türkiye’nin şampiyon olmasında büyük rol oynamıştır.

Block Out

Bir takım, rakip takımın atağını bloke eder ama top bloklayan oyuncudan dışarı giderse bu durum block out olarak adlandırılır. Kaptanımız Eda Erdem’in blok performansı, 2018 Milletler Ligi’nde Türkiye’nin ikinci olmasına önemli katkı sağlamıştır.

“Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı: Olimpiyatlar’a Uzanan Yol” – Yazar Nezdinde Sapiens Medya’nın Ortak Görüşü

Filenin Sultanları’ndan beklentimiz her zaman yüksekti. Kendileri, 2024 Paris Olimpiyatları’nda elde ettikleri dördüncülükle bu beklentiyi haklı çıkardılar. Kuruluşlarından bu yana ülkemize kazandırdıkları sayısız uluslararası başarıya, Ulu Önderimiz Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetimizin 100. yılında kupalar ve ardından zaferler ekleyerek Türk kadınının gücünü ve Türk milletinin azmini tüm dünyaya bir kez daha gösterdiler. Önümüzdeki şampiyonalarda ve Olimpiyatlarda yolunuz açık olsun, Filenin Sultanları!

Kaynakça

  1. Türkiye Voleybol Federasyonu. (2019, July 8). TARİHÇE – Türkiye Voleybol Federasyonu | TVF. Türkiye Voleybol Federasyonu | TVF. [https://tvf.org.tr/tarihce/]
  1. AXE. (2023, January 24). Voleybolun Tarihçesi, Gelişimi Hakkında Merak Edilenler. [https://www.axe.com/tr/ilham/sport/voleybol-tarihi.html#:~:text=T%C3%BCrkiye%20erkekler%20milli%20voleybol%20tak%C4%B1m%C4%B1,Avrupa%20%C5%9Eampiyonas%C4%B1%20T%C3%BCrkiye’de%20d%C3%BCzenlenir]
  1. Önder, N. (2021, October 10). Türkiye Nasıl Voleybol Ülkesi Oldu? | Marketing Türkiye. Marketing Türkiye. [https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/turkiye-voleybol-ulkesi-oldu/]
  1. Akademi İstanbul Spor Okulları. (n.d.). VOLEYBOL TERİMLERİ. [https://www.akademist.org/voleybol-terimleri]
  1. Yalı Spor. (2020, October 21). Olmazsa Olmaz Voleybol Terimleri. Yalı Spor Blog. [Yalı Spor. (2020, October 21). Olmazsa Olmaz Voleybol Terimleri. Yalı Spor Blog. https://www.yalispor.com.tr/blog/voleybol-terimleri]

Merhaba, ben Nefin. Lise öğrencisiyim. Küçüklükten beri duyduğum gökyüzü merakının 4 sene önce beni astronomiyle tanıştırmasıyla bilim serüvenim başladı. Bu seneden itibaren de bu konuda bilgilerimi derleyerek makale yazarlığı yapmaya başladım. Astronomi, astrofizik, uzay ve havacılık başlıca ilgi alanlarım ve kariyerimi de bu yönden yana oluşturmak istiyorum. Instagram’da “AstroMeisser” sayfasının kurucularından biriyim. Ayrıca gönüllü olarak bilimi öğrenci arkadaşlarımla buluşturup söyleşi ve seminerlerde görev alıyorum. Şimdi de Sapiens Medya’dayım.

Selamlar, bendeniz Ahmet Ege. Namıdiğer Marslı. NASA sponsorluğunda Future Engineers tarafından düzenlenen çeşitli yarışmalara katılım sağladım. Genel anlamda "STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik)" disiplinlerini içeren konular ve alt konularda çeşitli projeler ürettim. Bazı projelerim kabul edildi. IBM'in "Qubit by Qubit" kuantum programlama kursu mezunuyum. "@bir_marslinin_gunlugu" kullanıcı isminde bir Instagram hesabım mevcut. "Bilim Tarihinde Bugün", "Bilim Ülkesi Türkiye" ve "Ötegezegen Manzaraları" gibi pek çok paylaşım serisinde imzam bulundu ve Sapiens Medya'yla bulunmaya devam ediyor.

7 thoughts on “Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı: Olimpiyatlar’a Uzanan Yol

  • Voleybolun Türkiye deki gelişimi konusunda güzel bilgiler ve voleybol terimleri açıklayıcı.kutlarim.

    Yanıtla
  • Çok güzel bi yazı olmuş çalışmalarının devamınk dilerim 🙌🏻

    Yanıtla
  • Aynı yazardan okduğum ikinci bir yazı. Umarız daha fazla yazar, çok profesyonel yazıyor ve dili çok akıcı, mükemmel. Sıradaki yazısını heycanla bekliyorummm

    Yanıtla
  • Çok beğendim çok bilgilendirici, akıcı ve gurur verici🙂

    Yanıtla
  • Konuyu tüm yönleri ile anlatan bir yazı olmuş. Tebrik ederim.

    Yanıtla
  • Güzel bir çalışma olmuş. Hem kapsayıcı hem akıcı hem de eğitici. Yazarın emeğine sağlık.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir