AstronomiDiğer İçeriklerimizDoğa BilimleriFizikSapiens Haber

2025 Astronomi Takvimi

Gökyüzü meraklıları için 2025 yılı, birçok büyüleyici gök olayı ile dolu olacak. Bu yıl; tutulmalardan meteor yağmurlarına, gezegen geçişlerinden süper ay görünümlerine kadar birçok astronomik şölen bizleri bekliyor. Hazırladığımız Sapiens Medya 2025 Astronomi Takvimi sayesinde bu gök olaylarını kaçırmadan izleyebilirsiniz!

Daha fazla bu tarz içerik için Astronomi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

2024 Astronomi Takvimi’ne Gönderme: Kavramsal Bir Başlangıç

Gökyüzü olaylarını daha bilinçli takip etmek için bazı temel astronomik terimlerin anlamını bilmek büyük önem taşımaktadır. 2024 Astronomi Takvimi‘nde yer verdiğimiz kadir, günberi, günöte, gün dönümü ve ekinoks gibi terimler, 2025 takvimimizde de gökyüzüne dair yol gösterici olacak. Bu bilgilerle gök cisimlerini daha iyi tanıyabilirsiniz ve gözlemlerinizden üst düzey keyif alabilirsiniz.

2025 Astronomi Takvimi

OCAK

2025 astronomi takvimi

3 – 4 Ocak – Quadrantids Meteor Yağmuru: Her yıl 28 Aralık – 12 Ocak tarihleri arasında gerçekleşir. En yoğun olduğu dönem ise genellikle 3 – 4 Ocak gecesidir. Quadrantids, yoğun döneminde saatte 50 ila 120 meteor üretebilmektedir. Ancak bu yoğunluk kısa sürer ve genelde birkaç saat içinde sona erer. Meteor yağmurunu 02.00 – 05.00 saatleri arasında daha iyi izlemek mümkün olacaktır.

astronomi takvimi mars

12 Ocak – Mars: Mars, bu tarihte Dünya’dan bakıldığında Güneş’in tam karşısında yer alacak. Bu konuma ”karşı konum” (oppozisyon) denir. Bu dönemde Mars, Dünya’ya en yakın konumlarından birinde olacak ve en parlak hâliyle gökyüzünde görünecektir.

2025 astronomi takvimi C/2024 G3 (ATLAS) Kuyruklu Yıldızı

13 Ocak – C/2024 G3 (ATLAS) Kuyruklu Yıldızı: Şanslıysak Atlas Kuyrukluyıldızı’nı gündüz vakti bile çıplak gözle gözlemleyebileceğiz. Çünkü bu tarihte Güneş’e oldukça yakın bir konumda olacak.

2025 astronomi takvimi dolunay

13 Ocak – Dolunay (Kurt Ay): Kış mevsiminin ilk dolunayı geceyi aydınlatacak.

2025 astronomi takvimi ay ve mars

14 Ocak – Ay ve Mars Kavuşumu: Ay ve Mars, gökyüzünde birbirlerine yakın bir konumda bulunacak.

astronomi takvimi mars

16 Ocak – Mars: Mars’ın Dünya’ya en yakın konumlarından biri (karşı konum).

2025 astronomi takvimi satürn ve venüs

18 Ocak – Satürn ve Venüs Yakınsaması: Satürn ve Venüs gezegenleri, gökyüzünde birbirlerine yakın bir konumda olacak.

2025 astronomi takvimi gezegen hizalanması

21 Ocak Gezegen Hizalanması: Altı gezegen (Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün) hizalanacak. Akşam 20.30 ile 23.00 arasında bu gezegenleri en net biçimde gözlemlemek mümkün olacak. Düşük parlaklıkları sebebiyle Uranüs ve Neptün’ü gözlemlemek mümkün olmayacak. Bu sebeple bir teleskoba veya güçlü bir dürbünlere ihtiyacımız olacak.

2025 astronomi takvimi venüs

22 Ocak – Venüs: Venüs, sabah gökyüzünde en parlak hâliyle yer alacak.

2025 astronomi takvimi

29 Ocak – Yeni Ay: Ay ve Güneş ışınlarının aynı boylama denk geldiğini varsayalım. Bu durumda Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görülemez. Bu olay, Ay ışığının kirlilik yaratmasını engeller ve astronomik gözlemler için ideal bir dönem sunar. Dolayısıyla, bu evre ”yeni ay” olarak adlandırılmaktadır.

2025 Astronomi Takvimi

ŞUBAT

2025 astronomi takvimi ay ve satürn

1 Şubat – Ay ve Satürn: Ay ve Satürn birbirlerine yakın bir konumda yer alacak.

2025 astronomi takvimi neptün ve venüs

1 Şubat – Neptün ve Venüs Kavuşumu: Bu tarihte Neptün ve Venüs birbirlerinin çok yakınında konumlanacak. Neptün, parlaklığının zayıflığı nedeniyle çıplak gözle görülmeyecek.

2025 astronomi takvimi ay ve mars

9 Şubat – Ay ve Mars Kavuşumu: Bu tarihte Mars, Ay tarafından adeta yutulacak. Bu olay Türkiye saatiyle 19.00’da başlayacak. 23.00’te Mars, Ay tarafından yutulmuş olacak ve üstelik Mars aynı yerden tekrar doğmaya başlayacak.

2025 astronomi takvimi dolunay

12 Şubat – Dolunay (Kar Ay): Şubat ayının dolunayı, soğuk kış gecelerine anlam katacak.

2025 astronomi takvimi venüs

16 Şubat – Venüs: Venüs, yılın en parlak hâlinde olacak. Kendisini gözlemlemek için en uygun zaman!

2025 astronomi takvimi ay

28 Şubat – Yeni Ay: Bu olay, Ay ışığının kirlilik yaratmasını engeller ve astronomik gözlemler için ideal bir dönem sunar.

2025 astronomi takvimi gezegen hizalanması

28 Şubat – Gezegen Hizalanması: Bu tarihte yedi gezegen yani Satürn, Merkür, Venüs, Jüpiter, Mars, Uranüs ve Neptün hizalanacak. Bu gezegenlerden beşini (Satürn, Merkür, Venüs, Jüpiter ve Mars) çıplak gözle izlemek mümkün olacak. Neptün ve Uranüs’ü görmek için bir teleskopa veya güçlü dürbünlere ihtiyacınız olacak. Ancak ülkemizde sadece Mars, Jüpiter ve Venüs gözlemlenebilecek.

2025 Astronomi Takvimi

MART

2025 astronomi takvimi ay ve mars

9 Mart – Ay ve Mars Kavuşumu: Bu tarihte Ay ve Mars birbirlerine çok yakın olacak. Gecenin ilerleyen saatlerinde (03.00) Ay, Marsı kısmen örtecek.

2025 astronomi takvimi dolunay ve tam ay tutulması mikro ay kanlı ay

14 Mart – Dolunay ve Tam Ay Tutulması (Mikro Ay ve Kanlı Ay): Bu ay tutulması, Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Amerika dahil olmak üzere Kuzey Amerika’nın hemen hemen tamamından ve Güney Amerika’nın çoğunda tamamıyla görülebilecek.

2025 astronomi takvimi mart ekinoksu

20 Mart – Mart Ekinoksu: Dünya genelinde gece ve gündüz sürelerinin yaklaşık olarak eşitlendiği bu gün, ilkbaharın başlangıcını müjdeler.

2025 astronomi takvimi kısmi güneş tutulması

29 Mart – Kısmi Güneş Tutulması: Güneş tutulması en iyi Kuzeydoğu Kanada’dan izlenebilecek, ancak Avrupa’nın çoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika ile Rusya’nın bazı bölgelerinden de daha az görülebilecek.

2025 astronomi takvimi yeni ay

29 Mart – Yeni Ay

2025 astronomi takvimi satürn

Mart / Kasım – Satürn: Satürn’ün halkaları Dünya’dan bakıldığında görünmeyecek. Halkalar, 2025 yılının Mart ayından Kasım ayına kadar Dünya’ya doğru yanal olarak konumlanacaklar ve bu da onları görmeyi zorlaştıracak.

2025 Astronomi Takvimi

NİSAN

2025 astronomi takvimi dolunay

13 Nisan – Dolunay (Pembe Ay): Bahar dolunayı, gökyüzüne romantik bir renk katacak.

2025 astronomi takvimi merkür

21 Nisan – Merkür: Merkür, Güneş’ten en uzak konuma geçecek ve bu durum gezegeni gözlemlemek için en iyi zaman olacak.

2025 astronomi takvimi Lyrid Meteor Yağmuru

22 – 23 Nisan – Lyrid Meteor Yağmuru: Saatte yaklaşık 20 meteorla bu yağmur, adeta gökyüzünü süsleyecek. Bu nedenle meteor yağmurunu en doğru şekilde izlemek için ”Lyrids Meteor Yağmuru İzleme Rehberi” yazımıza göz atabilirsiniz.

2024 uzay takvimi

27 Nisan – Yeni Ay

2025 Astronomi Takvimi

MAYIS

3 Mayıs – Ay ve Mars: Ay ve Mars birbirlerine yakın olacak. Fotoğraf makinesi çekimleri için harika bir zaman!

5 – 6 Mayıs – Eta Aquariid Meteor Yağmuru: Nisan ayının ortalarında başlar ve 5 – 6 Mayıs tarihlerinde zirve noktasına ulaşır. Bunun sonucunda, zirve noktasında saatte yaklaşık 20 ila 50 arasında meteor atmosfere giriş yapar.

2024 uzay takvimi

12 Mayıs – Dolunay (Çiçek Ayı): Doğanın yeniden canlanışını temsil eden bu dolunay, göz alıcı olacak.

24 Mayıs – Ay ve Jüpiter Kavuşumu: Ay ve Jüpiter birbirlerine çok yakın olacak ve bu durum, astrofotoğraflar için harika bir zaman olacak.

2024 uzay takvimi

27 Mayıs – Yeni Ay

31 Mayıs – Venüs: Venüs, Güneş’ten en uzak konumunda olacak ve dolayısıyla gece gökyüzünde yılın diğer zamanlarından daha yüksekte görünecek. Bu, Venüs’ün daha iyi görüntülenmesini sağlayacak.

2025 Astronomi Takvimi

HAZİRAN

1 Haziran – Ay ve Mars: Bu tarihte Ay ve Mars birbirlerine çok yakın olacak. Astrofotoğraflar çekmek için harika bir zaman!

2024 uzay takvimi

11 Haziran – Dolunay (Çilek Ayı): Yaz ayının ilk dolunayı.

2024 uzay takvimi

21 Haziran – Haziran Gündönümü: Kuzey Yarımküre’de yazın, Güney Yarımküre’de ise kışın başlangıcı. Haziran gündönümünde, Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik açıyla gelir. Bu nedenle, Kuzey Yarımküre’de en uzun gündüz ve en kısa geceyi, Güney Yarımküre’de ise tam tersini oluşturur.

2024 uzay takvimi

25 Haziran – Yeni Ay

2025 Astronomi Takvimi

TEMMUZ

2024 uzay takvimi

10 Temmuz – Dolunay (Geyik Ayı): Yaz aylarına eşlik edecek parlak bir dolunay.

13 Temmuz – Plüton: Plüton, Dünya’ya en yakın ve parlak konumunda olacak.

2024 uzay takvimi

24 Temmuz – Yeni Ay

30 – 31 Temmuz – Delta Aquarids Meteor Yağmuru: Delta Aquarids Meteor Yağmuru her yıl 12 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar sürüyor ve 30 Temmuz gecesi zirve noktasına ulaşıyor. Bu noktada, zirve noktasında saatte 20 meteor görebilirsiniz.

2025 Astronomi Takvimi

AĞUSTOS

2024 uzay takvimi

9 Ağustos – Dolunay (Sturgeon Ayı): Yazın son dolunayı, gökyüzüne büyüleyici bir manzara sunar.

11 – 13 Ağustos – Perseid Meteor Yağmuru: Saatte 50 ila 100 meteorla yılın en dikkat çekici yağmurlarından birisidir. Bu etkinlik, özellikle gökyüzü gözlemcileri için heyecan verici bir deneyim sunar. Bu yüzden, meteor yağmurunu en doğru şekilde izlemek için ”Perseid Meteor Yağmuru İzleme Rehberi” yazımıza göz atabilirsiniz.

2024 uzay takvimi

23 Ağustos – Yeni Ay

2025 Astronomi Takvimi

EYLÜL

2024 uzay takvimi

7 Eylül – Dolunay – Tam Ay Tutulması (Mısır Ayı ve Kanlı Ay): Hasat zamanı yaklaşırken, bu dolunay geceleri aydınlatacak. Ay tutulması Asya’nın çoğundan, Rusya’dan, Avustralya’dan ve Doğu Afrika’dan tümüyle görülebilecek. Orta Doğu ve Orta Afrika’nın belirli bölgelerindeki insanlar da bunu görebilecek, ancak daha az ölçüde. Ülkemizde ise en iyi gözlem yerleri, batı, orta ve güney Türkiye olacaktır.

8 Eylül – Ay ve Satürn Kavuşumu: Bu tarihte Satürn, Ay tarafından örtülecek ve ilerleyen saatlerde Satürn adeta Ay’ın içinden doğacak. Bununla birlikte, bu gökyüzü olayı astronomi meraklıları için büyüleyici bir deneyim sunacaktır.

2024 uzay takvimi

21 Eylül – Yeni Ay

2024 uzay takvimi

Kısmi Güneş Tutulması: Bu tutulmayı yalnızca Yeni Zelanda, Antarktika ve Güney Pasifik Okyanusu’ndan izlemek mümkün olacak.

Satürn: Satürn Dünya’ya en yakın konumunda olacak. Bu yüzden tüm yılın en parlak ve en görünür hâlinde olacak. Onu gözlemlemek için en iyi zaman.

2024 uzay takvimi

22 Eylül – Eylül Ekinoksu: Eylül ekinoksu, Kuzey Yarım Küre’de sonbaharın ilk günü, Güney Yarım Küre’de ise ilkbaharın ilk günüdür. Ayrıca gece ve gündüz süreleri dünya genelinde yaklaşık olarak eşit olur.

23 Eylül – Neptün: Neptün tüm yılın en parlak ve en görünür konumunda olacak. Hâlâ nispeten sönük ve görülmesi zor olabilir; ancak teleskop gözlemleri için en uygun zaman 23 Eylül’dür.

2025 Astronomi Takvimi

EKİM

4 – 10 Ekim: Dünya Uzay Haftası. Bu yazıyı okuduğunuza göre yüksek olasılıkla uzaya ilginiz var demektir. Uzay Haftamız şimdiden kutlu olsun. 🙂

2024 uzay takvimi

7 Ekim – Dolunay – Süper Ay (Avcı Ay): Sonbahar dolunayı, geçmişten günümüze avcıların rehberi olmuştur.

8 – 9 Ekim – Draconid Meteor Yağmuru: Saatte 10 meteorla bu yağmur, gökyüzüne hareket katacak ve 8 – 9 Ekim geceleri zirve noktasına ulaşacak.

13 Ekim – Ay ve Jüpiter: Bu tarihte Ay ve Jüpiter birbirlerine oldukça yakın olacak.

2024 uzay takvimi

21 Ekim – Yeni Ay

21 – 22 Ekim – Orionid Meteor Yağmuru: Halley Kuyruklu Yıldızı’nın kalıntıları geceyi aydınlatacak. Bunun yanı sıra zirve noktası, 21 – 22 Ekim gecesi olacak. Saatte yaklaşık 20 ila 25 meteor gözlemlenecektir.

2025 Astronomi Takvimi

KASIM

4 – 5 Kasım Taurid Meteor Yağmuru: 7 Eylül – 10 Aralık tarihleri arasında gerçekleşir. Taurid meteor yağmuru 4 Kasım gecesi zirve noktasına ulaşan küçük bir meteor grubudur. Öyle ki saatte sadece 5 ila 10 meteor görülmektedir. Ancak bu nadir ve düşük yoğunluktaki yağmur, yine de gökyüzünde izleyicilere benzersiz bir deneyim sunar.

2024 uzay takvimi

5 Kasım – Dolunay – Süper Ay (Kunduz Ayı): Kış hazırlıklarını temsil eden bir dolunay ve 2025’in en büyük süper ayı!

17 Kasım – Leonid Meteor Yağmuru: Leonid Meteor Yağmuru, zirve noktasına ulaştığında saatte yaklaşık 15 meteor üretebilmektedir. Bununla birlikte bu meteor yağmuru her 33 yılda bir, saatte yüzlerce meteorun görülebildiği bir zirve noktası yaşamaktadır. Bu zirve noktası en son 2001 yılında gerçekleşmişti. Dolayısıyla sonraki döngü 2034 yılında tamamlanacaktır. Leonid meteor yağmuru her yıl 6 – 30 Kasım arası gerçekleşir. Bu yıl ise 17 Kasım gecesi zirve noktasına ulaşacak.

2024 uzay takvimi

20 Kasım – Yeni Ay

21 Kasım – Uranüs: Uranüs, Dünya’ya en yakın konumunda olacak ve Güneş tarafından tamamen aydınlatılacak. Yılın diğer zamanlarından daha parlak olacak ve tüm gece boyunca izlemek mümkün olacak. Bu, Uranüs’ü gözlemlemek için en iyi zamandır. Ancak teleskop veya güçlü dürbünler dışında gözlemlenmesi mümkün değildir.

29 Kasım – Ay ve Satürn: Ay ve Satürn birbirlerine çok yakın olacak.

2025 Astronomi Takvimi

ARALIK

2024 uzay takvimi

4 Aralık – Dolunay – Süper Ay (Soğuk Ay): Kışın derin soğuklarına eşlik eden bu dolunay, yılın son dolunayıdır.

7 Aralık – Ay ve Jüpiter: Ay ve Jüpiter birbirlerine çok yakın olacak.

13 – 14 Aralık – Geminid Meteor Yağmuru: Saatte 120 meteorla yılın en etkileyici meteor yağmurlarından biri olacak. Geminid Meteor Yağmuru, her yıl 7 – 17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşmektedir. Bu bağlamda, bu yıl 13 Aralık gecesiyle 14 Aralık sabahı arasında zirvesine ulaşacak. Ayrıca saatte 120 meteor atmosfere girecektir. Meteor yağmurunu en doğru şekilde gözlemlemek için Geminid Meteor Yağmuru İzleme Rehberimize göz atabilirsiniz.

2024 uzay takvimi

20 Aralık – Yeni Ay

2024 uzay takvimi

21 Aralık – Kış Gündönümü: Kuzey Yarımküre’de yılın en kısa günü yaşanacak. Kış gündönümünde, Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla gelir. Bu sebeple Kuzey Yarımküre’de yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzü gerçekleşir. Güney Yarımküre’de ise bu durumun tam tersi yaşanır.

22 Aralık – Ursid Meteor Yağmuru: Ursid Meteor Yağmuru, her yıl 17 – 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleşir. 22 Aralık gecesi zirve noktasına ulaşır. Bu noktada, zirve noktasında, saatte 5 ila 10 meteor atmosfere girer.

Kaynakça

  1. Vito Technology, Inc. (2024, December 19). Calendar of all astronomical events 2025. Star Walk. [https://starwalk.space/en/news/astronomy-calendar-2025]

  1. Society, P. (2024, December 18). Calendar of space events 2025. The Planetary Society. [https://www.planetary.org/articles/calendar-of-space-events-2025]

Merhaba, ben Oğuzhan. Astronomi, evrim, fizik, doğa, havacılık, ve yaban hayatı başlıca ilgi alanlarım. Boş zamanlarımda uzay ve doğa fotoğrafları çekiyorum. Bilim iletişimciliği yapmayı çok seviyorum ve geleceğimi bu yönde kurmaya çalışıyorum. İlgi duyduğum konular hakkında araştırmalar yapıyor, bu araştırmaları kurucusu olduğum ''kozmo.bilim'' adlı instagram sayfasında paylaşıyorum. Sapiens Medya'nın bir parçası olduğum için mutluluk duyuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir