Sürüngen Evriminde 200 Milyon Yıllık Yeni Keşif!
Araştırmacılar, Somerset’in Mendip Tepeleri’nde 200 milyon yıl öncesine ait, kanatlı bir sürüngen cinsinin fosillerini buldu. Avuç içine sığabilecek büyüklükte olan bu hayvanlar, timsahlar (Crocodilia) ve dinozorların ataları ile yakından akrabaydı. Bristol Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi Mike Cawthorne, fosili Güneybatı İngiltere’deki bir kireçtaşı ocağında keşfetti. Bulunan bu hayvan bir Kuehneosaur cinsine aitti. Güneydoğu Asya’daki fosil yataklarında gerçekleştirilen keşifler, özellikle Kuehneosaurus türlerinin geçmişteki ekosistemlerde önemli bir rol oynadığını gösterdi.
Kuehneosaurus‘lar, modern uçan kertenkeleler (Draco) gibi oldukça çeşitli davranışlar sergileyen sürüngenlerdi. Bu kertenkeleler; yerde dolaşma, ağaçlara tırmanma ve böcek avlama gibi çeşitli özelliklere sahiplerdi. Geniş ve kısa kanatları, ağaçtan ağaca geçme özelliği kazandırıyordu. Bu özellikleri sayesinde hem yerdeki hem de ağaçlardaki avlarını etkili bir şekilde takip edebiliyorlardı. Ayrıca Kuehneosaurus türleri, kanatlarını kullanarak havalanabilen sürüngenlerdendi. Tehlike durumunda veya avlarını fark ettiklerinde yüksek hava hakimiyetleri sayesinde 10 metre uzaklıktaki mesafelere hareket edebilirlerdi. Bu uçuş yetenekleri, kertenkelelerin avlarını kovalama ve kaçma stratejilerinde önemli bir avantaj sağlıyordu.
Sürüngen Fosili Keşfinin Detayları
Mendip Palaeo Adası, o dönemin bilinen en büyük subtropikal adasıydı. Bu eski ada, yaklaşık olarak 30 kilometreye kadar uzanmaktaydı. Geç Triyas Dönemi’nde var olan küçük sürüngenler açısından zengin bir yapıdaydı. Highcroft, Batscombe ve Emborough adlı üç ayrı konumda yapılan araştırmalar, fosil kalıntılarının detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlamıştır. Buna bağlı olarak fosil yataklarındaki çeşitli sürüngen türlerinin tanımlanmıştır. Üstelik bu türlerin paleoekolojisi araştırılmıştır. Yüksek lisans öğrencisi Mike Cawthorne’un çalışması, Pachystropheus gibi karmaşık dişlere sahip sucul sürüngenleri de kapsamaktadır.
Profesör Mike Benton, Bristol civarında aynı jeolojik çağa ait diğer yerlerde dinozor kemiklerinin bulunduğunu göz önüne alarak bu bölgede de muhtemelen dinozorların yaşadığını öne sürmüştür. Aynı zamanda Benton, iskeletin büyük kısmı bulunamadığı için fosilin tanımlanmasının zorlayıcı bir süreç olduğunu vurgulamıştır. Mendip Palaeo Adası’nın ise geniş bitki ve böcek popülasyonuna ev sahipliği yaptığını belirtmiştir.
Sonuç olarak bu çalışma, Mendip Adası ve çevresindeki fosil yataklarından elde edilen yeni verilerle Geç Triyas ve Erken Jura dönemlerine ait sürüngen faunasının zenginliğini ve çeşitliliğinin anlaşılması açısından rol oynamaktadır. Bu tarzda daha fazla haber ve içerik için haber ve paleontoloji kategorilerimizi ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça
- Cawthorne, M., Whiteside, D. I., Benton M. J. (2024). Latest Triassic terrestrial microvertebrate assemblages from caves on the Mendip palaeoisland, S.W. England, at Emborough, Batscombe and Highcroft Quarries. ScienceDirect. [https://doi.org/10.1016/j.pgeola.2023.12.003]
- Georgiou, A. (2024, January 24). Student discovers ancient flying reptile that lived 200 million years ago. Newsweek. [https://www.newsweek.com/student-discovers-ancient-flying-reptile-lived-200-million-years-ago-paleontology-1863725]
- Dixit, M. (2024, January 24). 200 million year old Flying reptile fossils found in Somerset. Interesting Engineering. [https://interestingengineering.com/science/200-million-year-old-gliding-beast-reptile]
Ben Deha Kaykı. Sapiens Medya’nın ortak kuruculuğunu yürütmekte ve Evrim Ağacı platformunda yazarlık yapmaktayım. Ekoloji, evrimsel biyoloji, biyoteknoloji, genetik, omurgalı paleontolojisi ve modern fizik başlıca ilgilendiğim disiplinlerdir. Bunlarla birlikte özellikle Stoacılık ve Helenistik felsefe ekolleri ile de ilgilenmekteyim. Aynı zamanda Prof. Dr. Nihat Berker’in verdiği kuantum mekaniğe giriş dersini üstün başarı ile tamamlayarak Sayın Berker’in referansını kazandım. Evrim Ağacı ile birlikte “De-extinction” terimini “Türdiriltimi”, "Un-extinction" "Nesli döndürme" olarak Türkçeye çevirmiş ve literatüre kazandırmış bulunmaktayım.