AstronomiDiğer İçeriklerimizDoğa BilimleriFizikSapiens Haber

2024 Astronomi Takvimi

2024 yılında hangi gök olayları yaşanacak ve bu olaylar ne zaman gerçekleşecek? Bu yazımızda sizler için bu sene gerçekleşecek olan meteor yağmurları, dolunaylar, kuyruklu yıldızlar; gezegen olayları, tutulmalar ve gezegen hizalanmaları olmak üzere 2024 yılının bütün astronomik olaylarını içeren bir astronomi takvimi hazırladık.

Daha fazla bu tarz içerik için Astronomi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kavramsal Bir Başlangıç

Astronomi takvimini daha iyi anlamak için belli başlı astronomik kelimelerin anlamlarını bilmemiz gerekiyor. Böylece gözlem yapmak daha keyifli hale gelecektir.

Kadir: Bir yıldızın veya başka bir gök cisminin parlaklık derecesini temsil etmektedir. Gök cisminin kadiri ne kadar düşük olursa cisim o kadar parlak olur. Örneğin; kadiri 1 olan gök cismi, kadiri 8 olan gök cismine nazaran daha parlak olacaktır.

kadir gecesi astronomik örnek
Kadir derecesine örnek İTÜ Astronomi kulübü

Günberi / Günöte: Günberi Dünya’nın Güneşe veya Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu andır. Günöte ise Dünya’nın Güneşe veya Ay’ın Dünya’ya en uzak olduğu andır.

Gün Dönümü: Yılda iki kez tekrarlanan ve Güneş ışınlarının yarım kürelerde en büyük açılarla düştüğü günlerdir. Yarım küreye göre gündüzler veya geceler uzayıp kısalır.

Ekinoks: Güneş ışınlarının Ekvator’a dik düşmesi durumudur. Buna bağlı olarak gündüz ile gece eşit olur.

2024 Astronomi Takvimi

OCAK

2024 uzay takvimi

3 – 4 Ocak – Quadrantids Meteor Yağmuru: Yılın ilk meteor yağmuru olan Quadrantids Meteor Yağmuru, 1 Ocak’ta başlayacak ve 3 – 4 Ocak’ta zirve noktasına ulaşacak. Bu meteor yağmurunu 3 Ocak gecesi hava karardıktan sonra izleyebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede çok fazla ışık kirliliği yoksa, hava açık ve temizse saatte 120 meteor görebilirsiniz.

astronomi takvimi ay

11 Ocak – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan bakıldığında görünmez. Bu sayede ay ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

astronomi takvimi merkür

12 Ocak – Merkür: Merkür; Güneş’e en uzak konumda, ufkun üzerinde olacak. Merkür’ü izlemek için en iyi zamanlardan biri.

astronomi takvimi dolunay

25 Ocak – Kurt Ayı / Dolunay: Kurt Ayı, Ocak ayının ilk dolunayıdır ve bu yüzden “Kurt Ayı” adını almıştır.

astronomi takvimi mars

27 Ocak – Mars, Venüs, Merkür Hizalanması: Kuzey Yarım Küre’de; Güneş doğmadan önce Mars, Venüs ve Merkür hizalanacak.

astronomi takvimi tsuchinshan kuyruklu yıldızları

29 Ocak – 62P/Tsuchinshan Kuyruklu Yıldızı: 29 Ocak 2024 tarihinde Dünya’ya en yakın konuma ulaşacak. Kuzey Yarım Küre’de belirecek ve kadiri 9,5 olacak. Dürbün veya teleskop kullanarak rahatlıkla görebilirsiniz.

2024 Astronomi Takvimi

ŞUBAT

yeni ay

9 Şubat – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan bakıldığında görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve sözünün ettiğimiz gün astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

mikro dolunay

24 Şubat – Karlı Mikro Dolunay: Ay, Dünya’ya en uzak konumda olacak ve bu sırada dolunay gerçekleşecek.

2024 Astronomi Takvimi

MART

süper yeni ay

10 Mart – Süper Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan bakıldığında görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

panstarrs kuyruklu yıldızı

14 Mart – C/2021 S3 (PanSTARRS) Kuyruklu Yıldızı: Güney Yarım Küre’de günberiden önce, Kuzey Yarım Küre’de günberiden sonra görünecek. Kadiri 7,1 olacak ve bir dürbün yardımıyla izlenebilecek.

mart ekinoksu

20 Mart – Mart Ekinoksu: Mart Ekinoksu, Kuzey Yarım Küre’de baharın ilk günü, Güney Yarım Küre’de ise sonbaharın başlangıcıdır.

merkür

24 Mart – Merkür: Merkür’ü izlemek için en iyi zaman. Merkür, Güneşe en uzak konuma geçecek ve gece ufkun üzerinde olacak.

yarı gölgeli ay tutulması

25 Mart – Yarı Gölgeli Ay Tutulması ve Dolunay: 2024’ün ilk Ay tutulmasıdır. Kuzey – Güney Amerika ve Meksika’da gerçekleşecek.

2024 Astronomi Takvimi

NİSAN

Yeni Ay ve Tam Güneş Tutulması

8 Nisan – Yeni Ay ve Tam Güneş Tutulması: Ay, Güneş’i tamamen kapatacak ve Güneş’in “korona” olarak bilinen dış katmanı ortaya çıkacak. Tutulma sadece Amerika’da gerçekleşecek.

Lyrids Meteor Yağmuru

22 – 23 Nisan – Lyrids Meteor Yağmuru: Lyrids Meteor Yağmuru, 16 Nisan’da başlayacak. En yoğun noktası 22 – 23 Nisan’da yaşanacak ve saatte 15 ila 20 meteor atmosfere giriş yapacak.

 Pembe Dolunay

23 Nisan – Pembe Dolunay: Bu dolunay, ilk Kızılderili kabileler tarafından “Pembe Ay” olarak bilinmekteydi. Çünkü bu dolunay, baharın ilk çiçeklerini işaret ediyordu.

2024 Astronomi Takvimi

MAYIS

Eta Aquarids Meteor Yağmuru

5 – 6 Mayıs Eta Aquarids Meteor Yağmuru: Eta Aquarids Meteor Yağmuru, 5 – 6 Mayıs’ta zirve noktasına ulaşacak ve saatte yaklaşık 60 meteor üretecek.

Yeni Ay

8 Mayıs- Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan bakıldığında görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

merkür

9 Mayıs – Merkür: Merkür, Güneşe en uzak konumda olacak ve sabah ufkun üzerinde yol alacak.

çiçek dolunayı

23 Mayıs – Çiçek Dolunayı: Kızılderililer tarafından ”Çiçek Ayı” olarak bilinen dolunaydır.

2024 Astronomi Takvimi

HAZİRAN

12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı

21 Nisan – 12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı: Yılın en parlak kuyruklu yıldızlarından biri. Kadiri 6.3 olacak ve Kuzey Yarım Küre’de günberiden önce, Güney Yarım Küre’de günberiden sonra ışık kirliliğinden uzak bölgelerde çıplak gözle izlenecek.

yeni ay

6 Haziran – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

haziran gündönümü

20 Haziran – Haziran Gündönümü: Kuzey Yarım Küre’de yazın ilk günü, Güney Yarım Küre’de ise kışın ilk günüdür. Kuzey Yarım Küre yılın en uzun gününü yaşayacak.

dolunay

22 Haziran – Çilek Ayı / Dolunay: İlk Kızılderili kabileler tarafından “Çilek” olarak adlandırılan dolunaydır.

2024 Astronomi Takvimi

TEMMUZ

yeni ay

5 Temmuz – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu sayede ay ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

13P/Olberler Kuyruklu Yıldızı

20 Temmuz – 13P/Olberler Kuyruklu Yıldızı: Sadece Kuzey Yarım Küre’de gerçekleşecek ve kadiri 7,6 olacak. Bundan dolayı dürbün yardımıyla gözlem yapabilirsiniz.

buck dolunayı

21 Temmuz – Buck Dolunayı: İlk Kızılderili kabileler tarafından “Buck” olarak adlandırılan dolunay.

merkür

22 Temmuz – Merkür: Merkür, Güneşe en uzak mesafeye gelecek ve akşam ufkun üzerinde olacak.

Delta Aquarids Meteor Yağmuru

28 Temmuz – Delta Aquarids Meteor Yağmuru: Delta Aquarids Meteor Yağmuru her yıl 12 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar sürüyor ve 28 Temmuz gecesi zirve noktasına ulaşıyor. Zirve noktasında saatte 20 meteor görebilirsiniz.

2024 Astronomi Takvimi

AĞUSTOS

yeni ay

4 Ağustos- Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

 Perseid Meteor Yağmuru

11 Ağustos – Perseid Meteor Yağmuru: Gözlemlenmesi en güzel meteor yağmurlarından biri olan Perseid Meteor Yağmuru, her yıl 17 Temmuz’da başlıyor ve 24 Ağustos’ta sona eriyor. Bu yıl Perseid Meteor Yağmuru, 11 Ağustos gecesi zirve notasına ulaşacak. Zirve noktasında saatte yaklaşık 60 meteor atmosfere girecek.

Mersin Balığı Dolunayı / Mavi Ay

19 Ağustos – Mersin Balığı Dolunayı / Mavi Ay: Mersin balığı yılın bu zamanında yakalandığı için bu dolunay, ilk Kızılderili kabileleri tarafından “Mersin Balığı Ayı” olarak bilinmekteydi. Ayrıca bu dolunay, mevsimdeki dört dolunayın üçüncüsü olduğu için “mavi” olarak bilinmektedir.

2024 Astronomi Takvimi

EYLÜL

yeni ay

3 Eylül – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

merkür

5 Eylül – Merkür: Merkür, Güneşe en uzak mesafede olacak ve sabah ufkun üzerinde seyir edecek.

satürn

8 Eylül – Satürn: Satürn, Dünya’ya en yakın konumda olacak ve Güneşin karşısında olacak. Buna bağlı olarak yüzeyi tamamen aydınlık olacak.

Kısmi Ay Tutulması ve Hasat Dolunayı

18 Eylül – Kısmi Ay Tutulması ve Hasat Dolunayı: Ay’ın üzerine Dünya’nın kısmi gölgesi düşer. Birçok Kızılderili kültüründe eylül ayındaki Dolunay, Mısır Dolunayı olarak bilinmektedir çünkü mısır yılın bu zamanında hasat edilir.

neptün

20 Eylül – Neptün: Neptün, 20 Eylül’de Dünya’ya en yakın konuma gelecek. Bu sırada Güneş’in tam karşısında olacak ve Neptün’ün yüzeyi parlak olacak.

Eylül Ekinoksu

22 Eylül – Eylül Ekinoksu: Eylül ekinoksu, Kuzey Yarım Küre’de sonbaharın ilk günü, Güney Yarım Küre’de ise ilkbaharın ilk günüdür.

2024 Astronomi Takvimi

EKİM

Yeni Ay ve Halkalı Güneş Tutulması

2 Ekim Yeni Ay ve Halkalı Güneş Tutulması: Ay. Güneşin önünü tamamen kapatmayacak. Bundan dolayı halkalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Halkalı güneş tutulması Güney Amerika, Güney Şili ve Arjantin’de gerçekleşecek.

2024 uzay takvimi

7 Ekim – Draconids Meteor Yağmuru: Draconids Meteor Yağmuru, küçük bir meteor grubunu içeriyor. Buna bağlı olarak saatte yalnızca 10 meteor gözlemlenebilecek ve 7 Ekim gecesi zirve noktasına ulaşacak.

2024 uzay takvimi

12 Ekim – C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) Kuyruklu Yıldızı: Güney Yarım Küre’de günberiden önce, Kuzey Yarım Küre’de günberiden sonra ortaya çıkacak. Yılın en parlak kuyruklu yıldızı olacak ve kadiri -0,9 olacak. Parlaklığı ile gökyüzündeki yıldızlara rakip olacak ve çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek.

2024 uzay takvimi

17 Ekim – Süper Dolunay / Avcı Ayı: Ay, Dünya’ya en yakın konuma gelecek. Bundan dolayı normalden daha büyük görünecek. Kızılderili kabileler yılın bu ayında daha kolay avlandığı için ”Avcı Ayı” olarak adlandırmışlar.

2024 uzay takvimi

21 Ekim – Orionid Meteor Yağmuru: Orionid meteor yağmuru her yıl 2 Ekim – 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşir. Bu yıl 21 Ekim gecesi zirve noktasına ulaşacak.

2024 Astronomi Takvimi

KASIM

2024 uzay takvimi

1 Kasım – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

2024 uzay takvimi

4 Kasım Taurid Göktaşı Yağmuru: Taurid meteor yağmuru 7 Eylül – 10 Aralık tarihleri arasında gerçekleşir. 4 Kasım gecesi zirve noktasına ulaşan küçük bir meteor grubudur. Öyle ki saatte sadece 5 ila 10 meteor görülmektedir.

2024 uzay takvimi

15 Kasım – Süper Dolunay / Kunduz Ayı: Ay, Dünya’ya en yakın konumda olacak ve normalden daha büyük görünecek. Kunduzlar yılın bu ayında baraj yaptığı için “Kunduz Ayı” olarak bilinmektedir.

2024 uzay takvimi

16 Kasım – Merkür: Merkür, Güneş’e en uzak konumda olacak ve gece ufkun üzerinde olacak.

2024 uzay takvimi

17 Kasım – Uranüs: Uranüs, 17 Kasım’da Dünya’ya en yakın konuma ulaşacak. Yüzeyi Güneş tarafından aydınlatılacak ve bu Uranüs’ü gözlemlemek için en iyi zamanlardan biri olacak.

2024 uzay takvimi

17 Kasım – Leonid Meteor Yağmuru: Leonid Meteor Yağmuru zirve noktasına ulaştığında saatte yaklaşık 15 meteor üretebilir. Bu meteor yağmuru her 33 yılda bir, saatte yüzlerce meteorun görülebildiği bir zirve noktası yaşar. Bu zirve noktası en son 2001 yılında gerçekleşmişti. Leonid meteor yağmuru her yıl 6 – 30 Kasım arası gerçekleşir. Bu yıl 17 Kasım’da zirve noktasına ulaşacak.

2024 Astronomi Takvimi

ARALIK

2024 uzay takvimi

1 Aralık – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

2024 uzay takvimi

7 Aralık – Jüpiter: Jüpiter, 7 Aralık günü Dünya’ya en yakın konuma ulaşacak. Bu sırada Güneş tam karşısında olacak ve buna bağlı olarak yüzeyi parlak olacak. Jüpiter çıplak gözle görülebilen bir gezegendir. Bu yakınlaşma onun daha parlak ve büyük görünmesine sebep olacaktır.

2024 uzay takvimi

9 Aralık – 333P/LINEAR Kuyruklu Yıldızı: Her iki Yarım Küre’de görülecek. Kadiri 10 olacak ve orta boy dürbün ile rahatlıkla izlenecek.

2024 uzay takvimi

13 – 14 Aralık – Geminid (İkizler) Göktaşı Yağmuru: “Yılın en güzel meteor yağmuru” olarak bilinen Geminid Meteor Yağmuru, her yıl 7 – 17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşir. Bu yıl 13 Aralık gecesi,14 Aralık sabahı zirve noktasına ulaşacak ve saatte 120 meteor atmosfere girecek. Bu meteor yağmuru hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “Geminid Meteor yağmuru İzleme Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.

2024 uzay takvimi

15 Aralık – Dolunay / Soğuk Ay: Yılın bu ayında soğuk havalar gelmeye başlar. Bundan dolayı “Soğuk Ay” olarak bilinmektedir.

2024 uzay takvimi

21 Aralık – Aralık Gündönümü: Kuzey Yarım Küre’de kışın ilk günü, Güney Yarım Küre’de ise yazın ilk günüdür. Kuzey Yarım Küre’de yılın en kısa günü yaşanırken, Güney Yarım Küre’de ise yılın en uzun günü yaşanacak.

2024 uzay takvimi

21 Aralık – Ursid Meteor Yağmuru: Ursid Meteor Yağmuru, her yıl 17 – 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleşir ve 21 Aralık gecesi zirve noktasına ulaşır. Zirve noktasında saatte 5 ila 10 meteor atmosfere girer.

2024 uzay takvimi

25 Aralık – Merkür: Merkür, 7. ve son kez Güneşe en uzak konuma gelecek ve sabah ufkun üzerinde izlenebilecek.

2024 uzay takvimi

30 Aralık – Yeni Ay: Ay ile Güneş aynı boylama geldiğinde Ay’ın aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu sayede Ay, ışık kirliliği yaratmaz ve bu astronomik gözlemler için harika bir zamandır. Bundan dolayı Ay’ın bu evresi “yeni ay” olarak bilinmektedir.

Kaynakça:

  1. Vito Technology, Inc. (2023, 28 Aralık). Tüm astronomik olaylar 2024: Ayrıntılı Yıldız Gözlem Takvimi. Yıldız Yürüyüşü. https://starwalk.space/en/news/astronomy-calendar-2024
  2. 2024 Gökyüzü | Milwaukee Halk Müzesi. (nd). https://www.mpm.edu/theater-planetarium/2024-sky-space-calendar
  3. Ford, D. (nd). In-The-Sky.org’da. In-The-Sky.org. https://in-the-sky.org/newscal.php?year=2024&month=4
  4. Tutiempo Ağı, SL (nd). Astronomik takvim 2024. www.tutiempo.net. https://en.tutiempo.net/astronomy/calendar-2024.html
  5. Vito Technology, Inc. (2023b, 28 Aralık). Kuyruklu yıldız programı: Kuyruklu yıldızlar 2024 programı. Yıldız Yürüyüşü. https://starwalk.space/en/news/upcoming-comets

Merhaba, ben Oğuzhan. Mersin Üniversitesi sanat tarihi bölümü okuyorum. Astronomi, evrim, fizik ve doğa başlıca ilgi alanlarım. Boş zamanlarımda astrofotoğraflar çekiyorum ve ilgi duyduğum alanlar hakkında araştırmalar yapıyor, bu araştırmaları Instagram’da paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir